уторак, 3. септембар 2013.

The Purge (2013)

Pročišćenje (2013) on IMDb


Nakon promašaja zvanog "Sinister", Ethan Hawke se vratio horor žanru u filmu "The Purge". Činjenica je da se o tome da li je ovo uopšte horor film može ozbiljno raspravljati, kao što je i činjenica da je ovo još jedan loš film, verovatno gori i od pomenutog "Sinistera". Iako sajtovi IMDb i Box office mojo tvrde da je budžet bio samo tri miliona dolara, teško da se u to može poverovati jer u filmu sem Hawkea, igra i zvezda serije "Game of Thrones" Lena Headey. Sumnjam da su njih dvoje pristali da glume za kikiriki. Ono što je svakako fenomen je podatak da je ovaj film, koliko god bio loš, zgrnuo preko 75 miliona dolara na bioskopskim blagajnama. Podatak za nevericu i maštanje da je i meni da odradim takav posao veka.
Režiser filma je James DeMonaco, čovek kome je ovo tek drugi projekat kada je reč o režiranju, a inače scenarista filmova "The Negotiator", rimejka "Assault on Precinct 13" i očajnog horora "Skinwalkers". Očigledno ne previše očaravajući CV tako da ni ne treba da čudi što se ni sa filmom "The Purge" nije proslavio.
Pošto sam već toliko iskritikovao film, verovatno se pitate u čemu je caka? Jednostavno, koliko god bila reč o produkciono lepo izgledajućem delu, radnja filma jedna je od najglupljih u istoriji. Verovali ili ne, u skorijoj budućnosti se dešava nekakva "nova izgradnja SAD-a" i sada ta najnasilnija nacija živi u miru, bez zločina i ubistava. Osim u jednom periodu godine kada ista ta Vlada dozvoljava tzv. "Čišćenje" - period od 19-07h u kome je sve dozvoljeno. Možete ubiti koga god hoćete i niko vam od državnih organa neće stati za vrat niti je dozvoljena osveta, bar do naredne godine! Ključ svega leži u analizi ponašanja stanovništva koji se tokom te noći isprazni i preostali deo godine je mirno kao bubice. Neverovatna nebuloza. A tokom ovogodišnjeg čišćenja prebogata porodica postaje meta udruženja ubica zbog toga što u kuću primaju njihovu lovinu - skitnicu čiji im je život vredniji od sopstvenih.
Sem ovakvog scenarija, poseban problem su likovi članova porodice čiji su karakteri nestabilni i koji donose krajnje diskutabilne odluke koje će gledaoce i ozbiljno nervirati. Meni je bilo svejedno kako će se završiti i nisam se vezao ni za jednog člana porodice. Ono što će svakome smetati je čuvena američka patetika i prikazivanje njihovog moralisanja iako su rekorderi po nasilju što prema drugim narodima što međusobno. Kad se na sve ovo doda i to što zaista ne kapiram po kojim parametrima ovo treba da predstavlja horor film, "The Purge" ne bih nikako preporučio ljubiteljima žanra, mada nisam siguran da i oni drugi treba da troše vreme na gledanje.









2 коментара:

  1. Najkraće rečeno - The Purge je jedno veliko đubre od filma. Zaista mi nije jasno kome se ovo može svideti jer film ima najgluplji zaplet koji sam gledao u poslednje vreme (možda i uopšte) a nakon toga filmu više ništa ne može pomoći. S tvojom recenzijom se slažem "u zapetu" osim da je Sinister loš film. Možda nije odličan ali se od nove produkcije barem malo izdvaja. Ili sam ja malo snizio kriterijume nakon svih tih novijih filmskih horor (zlo)dela :)
    A imam i jedno pitanje za tebe u vezi Purgea: zašto ubice uopšte nose maske kada nikako ne mogu biti krivično gonjeni niti im se može osvetiti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe, znao sam da će se "podići" prašina u vezi izjave da je "Sinister" loš, ali meni je to jedno od najrazočaranja u horor žanru. Očekivao sam ga nestrpljivo, a dobili smo nekakav isprdak. Verovao ili ne, više se ni ne sećam o čemu se radi osim o onim trakama koje Hok nalazi koliko me je dojmio...
      Što se tiče ovih maski, šta znam, ja sam to skapirao da su oni valjda nekakvo udruženje pa su im ove maske znak raspoznavanja ili deo uniforme. Mada, logičnije je da ih nešto drugo grupiše nego nekakve maske koje do kraja uporno drže na licima. Ma sranje od filma, kad se setim one količine patetike i brige za crncem skitnicom ili moralne pridike posle ubistva muža od strane komšija odmah mi se prikenja. :-))

      Избриши