уторак, 15. октобар 2013.

Isolation (2005)

Isolation (2005) on IMDb
"Isolation" je (ni)malo primećeni horor film koji nam dolazi iz Irske. Snimljen je još 2005. godine, a na pitanje zašto ga do sad nisam pogledao odgovor verovatno leži u tome što su mnogi drugi izvikaniji ili su imali iole bolje marketing. Naravno, ovo nije prvi horor film koji je snimljen u irskoj produkciji, još 1986. je snimljen glupavi "Rawhead Rex", dok su u poslednje vreme Irci aktivniji po ovom pitanju.  U poslednjih deset godina snimljeno je devet filmova, mada nisu svi čisto irski već uglavnom u koprodukciji s drugim zemljama, pretežno Velikom Britanijom. Sve je pokrenuo ultraniskobudžetni "Dead Meat" 2004. godine, usledili su upravo "Isolation" i "Boy Eats Girl" godinu kasnije, zatim "Shrooms" 2007., te "Legend of the Bog" iz 2009. Dve godine kasnije snimljen je "The Moth Diaries", a prošle godine čak tri horora - tunjavi "Citadel", "Grabbers" i brutalni "Stitches".
Ova brojka govori da je Irska sasvim solidno mesto za snimanje filmova, sigurno da tamo ima pregršt lokacija i gotskih mesta koja mogu poslužiti za stvaranje izvrsnog ambijenta, uz čuvenu i depresivnu ostrvsku klimu. Šteta je samo što se uglavnom ne snima nešto što ima veze sa brojnim legendama koje kruže u ovoj zemlji. Tako se i "Isolation" ne bavi natprirodnim temama već je reč o animal attack podžanru. Verovali ili ne, posle gomile divljih i opasnih zveri, filmski stvaraoci su se davno okrenuli i pitomijim, domaćim životinjama ili pak nekim potpuno bezazlenim, pa je ovde reč o mutiranim teladima. Dakle, nakon puževa, hrčkova, ovaca, sad su i krave došle na red. Mala digresija, nedavno se čak pojavio trejler za prikupljanje novca kako bi se snimio film u kome su veverice noćna mora čovečanstva, pa vi vidite dokle se ide u horor žanru.
Animal attack filmovi su sigurno najmanje jezivi predstavnik žanra, ali uz talentovanog režisera i dobre efekte može se postići ludačka napetost koja daje osnovni pečat ovakvim delima. U filmu "Isolation" reč je o eksperimentu koji naravno krene u pogrešnom pravcu. Naime, na izolovanoj farmi krava, bankrotirani vlasnik uzgaja krave na kojima se vrše genetski opiti kako bi se povećala plodnost ovih životinja. Kada se jedna od krava oteli, tele ugrize vlasnika farme, a veterinaru postaje jasno da nešto nije u redu i ona likvidira mladunče. Kada izvrše autopsiju, otkriće da je tele puno trudnih fetusa i degenerisanih hibrida od kojih jedan uspeva da pobegne te počinje potraga za njim, jer opasnost koja preti čovečanstvu je nezamisliva.
Prvo što upada u oči kod ovog filma je da nije reč o još jednom indie filmu čiji je budžet ravan budžetu fudbalskog kluba Partizan, ali nije ni epohalan - reč je o skoro tri miliona funti što je bilo sasvim dovoljno, s obzirom na scenografiju i skromnost radnje, da zadovolji većinu kriterijuma. Ono što je zanimljivo je i malobrojna glumačka postava, u filmu se pojavljuje tek 6 glumaca, ali su tu zato jedan od najčuvenijih rumunskih glumaca Marcel Iures koji je našoj publici svakako najpoznatiji po ulozi Srbina teroriste Dušana Gavrića u filmu "Mirotvorac", kao i Sean Harris koji je čak uspeo da stigne do holivudskog spektakla "Prometej".
Dakle, "Isolation" je još jedan skroman film koji nije pretenciozan, koji svojom nenametljivošću, ali i stvorenim ambijentom prija oku gledalaca - usamljena farma, teška kiša, neobični parazitski organizam - stvorena je mučna atmosfera i dovoljno napetosti da ovo bude solidan film. Verovatno bi ovo, da se manje pažnje posvetilo klišeima i izbeglo preterano zamračivanje,  bio i dobar film vredan i ponovnog gledanja. Ako pustite "Isolation" bez preteranih očekivanja, nećete se osećati prevarenim i da vam je neko ukrao sat i po života. Kako obraćam posebnu pažnju i na muzičku podlogu i soundtrack u filmovima, ovde bih istakao funky pesmu Jima Forda "I'm Gonna Make Her Love Me" koja prati odjavnu špicu:

Нема коментара:

Постави коментар