среда, 6. новембар 2013.

Angst (1983)

Angst (1983) on IMDb
Nakon gomile lepih reči koje je o filmu "Angst" uputio dr Ognjanović na svom blogu, a kako se već duže vreme nalazi na mojoj listi za gledanje, na red je došao i ovaj austrijski film. Na tom blogu možete saznati kakvu je neslavnu sudbinu doživeo režiser ovog filma Gerald Kargl, kao i to da je film najpre osporavan, pre svega u samoj Austriji, ali i da je vremenom stekao kult obožavalaca.
Radnja prati čoveka koji izlazi na slobodu posle odsluženja kazne za ubistvo starije žene. On je povratnik u zločin, više od pola života je proveo u zatvoru, a prva i jedina želja kada izađe napolje mu je da ubija ponovo. Ništa žene, ništa masna hrana i hektolitri alkohola. Ovaj manijak odmah pokuša da ubije taksistkinju, ali ne uspeva, pa bežeći od nje provaljuje u kuću u kojoj žive devojka i njena bolesna majka i mentalno zaostali brat. Ubrzo počinje njegov krvavi pir i sadističko iživljavanje.
Iako nisam ljubitelj filmova koji se bave ovim temama i čija je okosnica u sadističkom maltretiranju i kasapljenju, "Angst" je svakako jedan od jezivo najrealnijih horora ovog tipa. Ne mogu da kažem da delim Ognjanovićevo oduševljenje, mislim da "Angstu" nedostaju neki detalji da bude kompletan i zaokružen film, ali priznajem da je ovaj psihopata iz filma jedan od najjezivijih i najbolesnijih likova koje pamtim. On je sam po sebi tempirana bomba, očigledan šizofrenik koji oseća zadovoljstvo kada ubija, a ceo lik je savršeno napisan i što je bitnije nestvarno dočaran zahvaljujući Erwinu Lederu, glumcu koji ga je oživeo. Leder, malo je reći, briljira u ovoj ulozi, a čak se i njegova konstitucija i lik uklapaju perfektno. Kargl je pogodio kasting kao retko ko, a "Angst" sem glavnog negativca obeležava i zanimljiv stil snimanja, odlična atmosfera i neprijatna muzička podloga Klausa Schulzea. Scena u kojoj Lederov lik ubija devojku jedna je od najmorbidnijih i najtežih koje sam video, a odgledao sam stotine horora. Ako volite filmove o serijskim ubicama, "Angst" je svakako film za vas, ali budite spremni da iskusite pravi užas. 

Нема коментара:

Постави коментар