среда, 11. децембар 2013.

Asylum (1972)

Asylum (1972) on IMDb

S vremena na vreme poželim da se počastim nekim filmom snimljenim pre sedamdesetih godina prošlog veka, što bi narod rekao starim filmom. Međutim, svi dobro znamo da je podela na dobre i loše filmove mnogo bitnija od one na stare i nove. Ovoga puta, gle čuda!, nije reč o nekom filmu sa Vincentom Priceom u glavnoj ulozi, posebno iz perioda saradnje sa Cormanom, kakve uvek gledam s guštom, već se radi o omnibusu pod nazivom "Asylum". Radi se o delu iza koga stoji čuvena britanska kuća Amicus Productions. Ta producentska kompanija, tačnije njeni filmovi ponekad su mešani sa onima iz daleko poznatije kuće Hammer Films Production, pretežno zbog sličnog vizuelnog stila, ali i angažovanja velikih zvezda poput Cushinga i Leeja za glavne uloge. Ova filmska kuća prevashodno je poznata po horor filmovima, i to tzv. portmanteau filmovima. Prevedeno na srpski, snimili su više omnibus dela u periodu od 1964-1980. godine.
Kada je u pitanju ovaj omnibus "Asylum", on je sačinjen od pet segmenata - četiri priče pričaju pacijenti mladom psihijatru dr Martinu koji se javlja povodom oglasa za posao u privatnoj ludnici dok sve uokviruje ta peta priča vezana za njegovo testiranje da li će ili ne dobiti posao. Naime, upravnik ludnice je postao invalid, vezan za kolica posle napada jednog od pacijenata. On uslovljava dr Martina da porazgovara sa pacijentima koji su "neizlečivo ludi" i otkrije koji od njih je dr Starr, bivši upravnik koji je doživeo nervni slom i u ludilu ga teško povredio. Ako uspe u tome, čeka ga fotelja upravnika.
Prvi segment je nazvan "Frozen Fear" i ovo je priča pacijentkinje koja je skovala plan sa ljubavnikom da se reše njegove prebogate žene. Ali, avaj, grešni par zanemario je gospođino bavljenje voodoo magijom. Ne bih dalje da otkrivam, pošto je po meni, ovaj deo i najbolji u filmu, ali sama ideja o osvetoljubivom lešu i način tj. efekti kako je to realizovanu su za svaku pohvalu, naročito ako se uzme u obzir da je reč o filmu iz 1972. godine.
U narednom segmentu, Peter Cushing glumi misterioznog bogataša koji unajmljuje iskusnog i gotovo bankrotiranog krojača da mu sašije odelo za sina od tajnovite, čudnovate, šljašteće materije koja može da pokrene čak i mrtve. Naravno, krojač će to saznati na, recimo, strahovit način, ali će bar preživeti da to ispriča mladom psihijatru. Ovo je manje upečatljiv deo, ali zadržana je neobičnost. Plus, tu je i takva legenda u ulozi bogataša da samo zbog njegove pojave vredi pogledati.
Treći segment priča devojka koja psihijatra upoznaje s činjenicom da je ona i ranije bila u ovom azilu. Kada su je pustili kući, njen brat i medicinska sestra su je držali pod stalnom prismotrom i kontrolom što vodi ka poseti njene izmišljene prijateljice Lucy i krvavom raspletu. Ovde su angažovane dve vanserijske lepotice Charlotte Rampling i Britt Ekland, pa je ugođaj potpun.
Poslednju priču priča doktor Byron koji radi na "preseljenju" duše u malu lutku sa glavom čiji je lik rađen po njegovom. On planira da oživi tog lutka.
Ova priča je najviše vezana sa okvirnom pričom, pošto dr Byron uspeva u svojoj nameri, a njegov lutak čak uspeva da ubije i vlasnika ludnice. Sem toga, i njen rasplet vodi ka konačnom raspletu, što je sve fino skockano i zamišljeno. Ali i nemoguće za opis bez spojlovanja, pa ću samo istaći da je "Asylum" zanimljiv horor omnibus, sa standardnim nedostatkom - teško da današnjoj publici može biti imalo strašan. Možda će to nekom čak izgledati i naivno ili nevino, ali bar su u to vreme filmadžije bile maštovitije nego u današnje vreme.

Нема коментара:

Постави коментар