среда, 19. јун 2013.

V/H/S (2012)

Video/Kaseta (2012) on IMDb
This collection is killer.
Posle dosta peripetija s titlovima i "V/H/S" se konačno našao na mom repertoaru. Film je najavljivao uzbudljiv i zanimljiv trailer, pa sam ga očekivao s nestrpljenjem. Koje je ipak splasnulo posle mlakog prijema kod internet kritičara, pa i publike. Možda je ovo i najbolja kombinacija, jer onda ipak ne očekujete Bog zna kakav film pa je i razočaranje manje.
Osim trailera, "V/H/S" je delovao primamljivo zbog omnibus koncepta, ako se tako može reći jer ga faktički čini šest nezavisnih segmenata, ali i načina na koji je to zamišljeno. Imamo grupu sitnih kriminalaca i huligana koji dobijaju lagan posao. Treba da provale u kuću koju čuva jedan starkelja i odatle ukradu određenu video kasetu. Međutim, ipak je ovo horor film, tako da se taj poslić pretvara u njihovu najgoru noćnu moru.
Ono što je u startu negativno kod ovog filma je to što se radi o još jednoj found footage eksploataciji, koja se ni manje ni više, bazira na izumrlim VHS kasetama. Taj medij je odavno van upotrebe i činjenica je da su autori verovatno ovaj način čuvanja snimljenih filmova izabrali kako bi lakše sakrili efekte i potrošili manje novca iz budžeta.
Kao što sam pomenuo, "V/H/S" čini šest kratkih segmenata, tačnije pet + jedan koji se provlači od početka do kraja i koji prati tu grupicu lopova. Što se tiče njih, autori predstavljaju kombinaciju nepoznatih i nepriznatih u žanru do onih koji su bar po nečemu zapamćeni. Najjači aduti su svakako Ti West, David Bruckner i Glenn McQuaid.
Na žalost (a i očekivano) segmenti nisu jednakog kvaliteta i upečatljivosti. 
"Amateur Night" iza koga stoji David Bruckner, tvorac neobičnog, ali nedovoljno iskorišćenog filma "The Signal", na mene je ostavio najjači utisak. Tri ortaka privedu dve devojke kako bi u motelskoj sobi tajno snimili amaterski pornić, međutim jedna od njih prirediće im iznenađenje. Bruckner je sasvim solidno odradio svoj posao, radnja je pristojno odrađena, ima tu i dovoljno strave i krvoliptanja, tako da zaista nemam bitnijih zamerki. I moram da napomenem upečatljivu Hannah Fierman u ulozi negativca.
Rame uz rame s tim delom stoji segment "10/31/98" o četiri ortaka koji kreću na maskenbal žurku ali pogreše lokaciju i završe u pustoj, ogromnoj kući koja krije mnogo opasnosti. Iza ove priče stoji četvorka koja se naziva Radio Silence i njihova priča je zanimljiva, mada i nekako nedorečena zbog raspleta i motiva četvorke da se vrate u kuću iako najpre uspeju da pobegnu.   
Ti West stoji iza segmenta pod nazivom "Second Honeymoon" o mladom bračnom paru koji na proputovanju uznemirava misteriozna devojka. West je snimio dosta jezivu priču iako se radi o sasvim običnoj, a ne natprirodnoj priči.
Ova tri segmenta su stvarno dobra, ali kao što sam ranije pomenuo, druga tri nisu toliko kvalitetna.
"Tape 56" tj. priča o lopovima koja se provlači čitav film, fino je zamišljena, ima tu jeze i nelagodnosti, ali najveći problem je i izvesna besmisao. Ne dobijamo odgovor o čemu je tu reč, lopovi su prilično bahati i neozbiljno deluju svojim snimanjem pljačke ili ravnodušnošću kada počnu da nestaju jedan po jedan.
"The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger" je neobična priča o vanzemaljskoj otmici i mešanje duhova u celu tu priču samo smeta. Ako vanzemaljci imaju moć brisanja pamćenja, čemu onda uplitanje duhova? Potpuno nerazumljivo.
Ipak, to nije najlošiji segment već "Tuesday the 17th" koji je delo McQuaida koji je snimio solidnu horor komediju "I Sell the Dead". Ovoga puta nema humora, a priča je, bar meni, potpuni promašaj jer radi se o nekakvom šumskom duhu (šta god) kome na tacnu servira nove žrtve jedina osoba koja je preživela njegov prošlogodišnji masakr, a sve u sklopu nekakve osvete.
Kad se sve sabere i oduzme, "V/H/S" nije epohalno delo, ima tu dosta propusta, found footage je zamorio čak i mene koji nisam protivnik tog podžanra, ali ipak je reč o tek iznadprosečnom delu, koje je pored svega gledljivo. Kakvi se sve filmovi poslednjih godina snimaju, "V/H/S" je iznad očekivanja. Neki su čak optužili da je film predugačak, međutim po meni je sat i 40 minuta sasvim podnošljivo. Ono što je zanimljivo, još prošlog oktobra počelo je snimanje nastavka "V/H/S/2" koji je prikazan na ovogodišnjem Sundance festivalu. Prve kritike govore da se radi o boljem filmu što raduje, kao i učešće dvojca Sánchez-Hale koji su sarađivali na "The Blair Witch Projectu" i prisustvo Garetha Evansa koji je poznat po vrhunskoj akciji "Serbuan Maut. Eto, opet išekujem nastavak s nestrpljenjem...

Нема коментара:

Постави коментар