уторак, 4. јун 2013.

The Lords of Salem (2012)

Gospodari Salema (2012) on IMDb
We've been waiting... we've always been waiting.
Tri godine nakon rada na drugom delu rimejka 'Halloween', Rob Zombie se vratio režiji, na još jednom delu na kome potpisuje i režiju i scenario. Kada je Zombie u pitanju, oni koji prate njegov rad znaju da ne odstupa od nekih pravila koje je uspostavio - jedna od ženskih uloga (ovoga puta glavna) pripada njegovoj lepšoj polovini Sheri Moon Zombie, posebnu pažnju posvećuje muzičkom delu i njegovi filmovi su izrazito nasilni.
Zombiejeva očigledna opsednutost temom veštica iz Salema, ispoljena kroz njegovu numeru "The Lords of Salem" još 2009. godine, kulminirala je ovim filmom. Radnja prati Heidi, salemsku radio voditeljku i DJ-a koja dobija misterioznu ploču sa natpisom 'poklon od Gospodara'. Bizarni zvuci sa ploče izazivaju kod Heidi seriju flešbekova iz nasilne prošlosti njenog grada. Da li ona ludi ili su se Gospodari vratili kako bi izvršili osvetu nad potomcima lovaca na veštice? 
Kao što već pomenuh, Zombie se drži određenih standarda koje je sam postavio, pa nikakvo iznenađenje nije njegova supruga u glavnoj ulozi. Sheri Moon, kao jedna od najupečatljivijih ženskih zlikovaca iz njegovih filmova 'House of 1000 Corpses' i 'The Devil's Rejects', ovde igra glavnu junakinju koja ni ne sluti kojeg je porekla i kakva je sudbina iščekuje. Ona se sasvim solidno snašla u ovoj ulozi, mada ona nije bila ni preterano zahtevna. Ono što je zanimljivo je ostali izbor glumaca. Zombie je u 'tarantinovskom' stilu izvukao neke zaboravljene asove ili ikone horor žanra pa tako u 'TLoS' glume Meg Foster, Dee Wallace, Ken Foree, Bruce Davison i Maria Conchita Alonso. 
Što se tiče muzike, ona je dosta metal što nije baš po mom ukusu, ali zato korišćenje Mocarta i njegovog 'Rekvijema u D-Molu' zaslužuje pohvalu, kao i glavna tema tj. ta morbidno-bizarna stvar koja se nalazi na pomenutoj ploči koju dobija Heidi. Nju potpisuju John 5 i Griffin Boice i mogu da kažem da odavno nisam čuo neku horor temu koja zvuči ovako jezivo i neprijatno. Koga zanima, može je preslušati:
A kada je reč o nasilnoj komponenti Zombiejevog rada, mislim da 'The Lords of Salem' deluju dosta pitomije od njegovih ranijih radova. Ali je zato reč o izuzetno bizarnom delu, gde je poprilično rađeno na detaljima. Veštice su odlično odrađene, njihove maske, odeća, rituali (film otvara sjajan i strahovito realan prikaz jednog takvog rituala). Sama priča je korektna, mada ipak ne vidim neku poentu završnice što bi mogla biti moja zamerka. S druge strane, ovo uopšte nije jednostavan film i mislim da će veoma jasno podeliti gledaoce na fanove i hejtere. 'The Lords of Salem' nije baš najbolje prošao kod publike, čak su ga malo bolje prihvatili kritičari. I zaista, ovaj film ima nešto, dosta je tu kvaliteta i neuobičajenosti za današnje filmove, međutim vrlo spor tempo razvoja radnje na trenutke vas može izbaciti iz takta. Krajnji utisak je da 'The Lords of Salem' pleše na tankoj niti između dobrog ostvarenja i promašaja.

Нема коментара:

Постави коментар