четвртак, 30. мај 2013.

Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)

Ivica i Marica: Lovci na veštice (2013) on IMDb
U nedostatku boljih i svežih ideja, Holivud se okrenuo braći Grimm i njihovoj bajci 'Ivica i Marica'. Da, dobro ste pročitali, ta bajka je iskorišćena kao okosnica sa malo drugačijim zapletom. Njih dvoje pošto spale prvu vešticu, shvataju da imaju poseban dar i oni postaju čuveni lovci na veštice širom sveta. Međutim, bliži se Noć krvavog meseca, a sada odrasli Ivica i Marica susreću se sa novim oblikom zla, moćnijim od svega s čim su se susretali i koji nosi veliku tajnu o njihovom poreklu.
Koliko je reč o ozbiljnom projektu, u finansijskom smislu, govori podatak da su 'Paramount Pictures' i 'MGM' obezbedili budžet od 50 miliona dolara. Za reditelja i scenaristu je izabran Norvežanin Tommy Wirkola koji u CV-ju ima solidni 'Død snø'. Konačno, lista angažovanih glumaca je takođe zvučna i međunarodna - predvode ih britanska zvezda u usponu Gemma Arterton i sve zauzetiji Jeremy Renner, a tu su i fatalna Holanđanka Famke Janssen, Finkinja Pihla Viitala (igrala u filmu 'Reykjavik Whale Watching Massacre'), preslatka plavušica iz Norveške Ingrid Bolsø Berdal (glavna zvezda skandinavskih horor hitova 'Fritt vilt 1 i 2'), te Šveđanin Peter Stormare.
Ne znam zbog čega, ali 2013. godina se može slobodno nazvati godinom Ivice i Marice. Osim ovog filma, 'Asylum' je kao i uvek snimio svoju krš verziju 'Hansel & Gretel', to se i očekivalo kad god se od nekog filma očekuje da bude veliki hit i orobi bioskopske blagajne. Međutim, ove godine su izašla još dva naslova sa ovim glavnim junacima - 'Hansel & Gretel: Warriors of Witchcraft' i 'Hansel & Gretel Get Baked'. Treba li da napomenem da je reč o promašajima poput 'Asylumovog'?
No, da se vratim holivudskim 'H & G: Witch Hunters'-ima. I pored značajno uloženih sredstava, solidnom izboru kada je reč o režiseru i sasvim zadovoljavajuće glumačke postave, film je jedva povratio uložen novac - bioskopska publika nije zatajila, ali sigurno je da su producenti očekivali mnogo više od nešto više od 55 miliona dolara. Publika film i nije tako loše prihvatila, reč je o gotovo porodičnom fantasy filmu s tragovima horora, pa mlađima i može da bude zanimljiv i zabavan, međutim za prekaljene filmofile ovo je ipak usiljen film sa dosta humora za široke narodne mase, glupave priče i preteranog korišćenja CGI efekata. OK je to kad su u pitanju akcione scene, ali maske veštica i izgled njihovog sluge trola Edwarda su razočaravajuće. Toliki budžet, a slaba mašta. Sve ovo je uticalo na filmske kritičare koji su sasekli film i unakazili u svojim kritikama. Jedan od dokaza je i skor 21/100 što mu na nekoj skali od 1-5 predstavlja dvojku. Što se mene tiče, ne bih bio toliko grub, ali 'Hansel & Gretel: Witch Hunters' sigurno nije delo kome ćete se vraćati.

Нема коментара:

Постави коментар