среда, 1. мај 2013.

Program na winyan akat (2008)

Program na winyan akat (2008) on IMDb

Iz tajlandske horor kuhinje dolazi film "Program na winyan akat" (prevedeno na srpski "Uskoro u bioskopima"). Ova azijska zemlja vrlo je aktivna na polju horor žanra, a podarila je i nekoliko nezaboravnih naslova kao što su "4bia", "Alone", "Mon seung", "Gin gwai", "Ha praeng", "Gwai wik", "Saam gaang" i iznad svih "Shutter". Zato sam bez previše razmišljanja odlučio da pogledam "Uskoro u bioskopima" (a ova lista filmova me je podsetila da neke treba da pogledam). 
Ono što je u startu bila omča oko vrata ovog filma je režiser i scenarista Sopon Sukdapisit, čovek bez ikakvog iskustva u horor filmovima. Njegovi sunarodnici Banjong Pisanthanakun i Parkpoom Wongpoom, kao i braća Pang iz Hong-Konga koji su obeležili tajlandsku filmsku industriju, imali su i više dara i sreće da snime zaista impresivne filmove, pa je Sukdapisit imao i od koga da uči ili potraži savet što se ne primećuje u njegovom filmu.
"Uskoro u bioskopima" prati mladića i devojku koji su zaposleni u jednom cineplexu. Njihov odnos je daleko od idile - raskinuli su pošto ju je udario, jer je lik navučen na lekove, pomaže pirateriju da bi zaradio novac i prilično je smušen i smeten lik. Istovremeno, Tajland zahvata histerija jer se očekuje premijera novog horor filma, dok radnici iz biskopa koji su bili u prilici da ga pretpremijerno pogledaju počinju da umiru jedan po jedan. Da li će naši junaci uspeti ljubavlju da pobede zlo? Ili je sve zahvatila masovna šizofrenija?
Kao što sam napisao - režiser i scenarista nije se baš proslavio. U stvari što se tiče same režije, tu se i nema šta zameriti, film je "uredno" spakovan od početka do kraja, međutim scenario je bolna tačka. Osim što obiluje mnogim klišeima, njegova oslonjenost na kvazi-urbanu legendu u samom raspletu se raspada i usmerava u drugom pravcu, potpuno neubedljivom. Odvratni duh koji proganja protagoniste, ispada neopisivo moćan iako je posledica pukog nesrećnog slučaja. To je značajno srozalo ugođaj koji je "Uskoro u bioskopima" izazvao kod mene.
Međutim, iako je scenario najproblematičniji, što ovaj film na neki način dezavuiše, "Uskoro u bioskopima" ima i dosta svetlih strana. Jedna od njih je glavna glumica Vorakarn Rojjanavatchra, zatim fino zamišljen negativac tj. duh (šteta što je u mnogim scenama preterano sa CGI efektima), kao i nekoliko klasičnih azijskih scena iz horor filmova koje će gledaocu zalediti govno od strave. Krajnji utisak je da ovom filmu malo nedostaje da bude bolji od proseka.

Нема коментара:

Постави коментар