недеља, 5. мај 2013.

State of Emergency (2010)

State of Emergency (2010) on IMDb
The End is Near.

Niskobudžetni film "State of Emergency" imao je budžet od skromnih 1,3 miliona dolara. Osim Turnera Claya, još jednog novog režisera u žanru, i manje-više uglavnom nepoznatih glumaca, to se značajno odrazilo i na davanje akcenta dramskom elementu, ali i na efekte kada su u pitanju zaraženi (reč je o još jednom filmu o nepotpunim zombijima).
Jedan američki gradić je u haosu, jer je eksplodirao podzemni magacin opasnih hemijskih materija. Ubrzo posle eksplozije koja uzrokuje curenje smrtonosnog gasa, građani mutiraju, a vojska stavlja čitavu oblast pod karantin i preživele ostavlja u klopci. Jim, momak koji je u opasnoj zoni, pokušava da dođe do slobode izbegavajući zaražene stanovnike gladne ljudskog mesa.
Kao što se da primetiti iz kratkog opisa radnje, "State of Emergency" ima osnovni problem kao i većina filmova čiji su glavni protagonisti zombiji. Pre svega je ona neoriginalna, izlizana, klišeizirana i - osuđena na propast. "Vaš verni pripovedač" je jedan od najvećih fanova zombija, ali i čovek koji je ektremno nezadovoljan stanjem u ovom podžanru. Od rimejka "Dawn of the Dead", "28 Days Later..." i španskog "Rec", mogu da konstatujem da sam pogledao dosta filmova ove tematike i tek su Rodriguezov "Planet Terror" i portugalski kratkometražni "I'll See You in My Dreams" bljesnuli (uz ogradu da sam eventualno neki naslov zaboravio) dok je sve drugo bilo mahom žalosno. Možda da izdvojim i "Dead Snow". Razlog je jednostavan - ovu prežvakanu temu treba obraditi na odgovarajući način koji mora da je osveži. Da li je to dobra lokacija, odlične maske, vremenski period, uglavnom ključ je dinamika radnje, ali i što manje kompjuterskih efekata. "State of Emergency" je zbog malog budžeta izabrao put da istakne odnose nekolicine preživelih koji moraju da sarađuju ako žele da se izvuku živi. Iako su glumci nepoznati, oni su prilično solidno odradili ono što je bilo do njih. Što se tiče šminke i maski, to i nije nešto za pohvalu, a još mi se nije svidelo ni to što je film prilično mlake atmosfere, kao ni to što ne daje pravi odgovor zbog čega su glavni junaci imuni.
Ipak, "SoE" donosi i neke novine ili bar retko viđene stvari - preživeli su mnogo složeniji nego kako to obično biva u zombi filmovima u kojima sve najgore ljudske osobine isplivaju na površinu, a čak i kraj nije onakav na kakve su nas ovi filmovi uglavnom navikli. U moru loših zombi filmova poslednjih godina, ovaj i nije toliko slab, ali je svako daleko od nekakvog epohalnog dela. Još ćemo se načekati tako nečega...

Нема коментара:

Постави коментар