недеља, 29. децембар 2013.

The Blair Witch Project (1999)

Veštica iz Blera (1999) on IMDb
Kada su, sada već daleke 1999. godine, NATO zlikovci™ bombardovali Srbiju, desio se jedan od najspektakularnijih filmskih projekata u filmskoj istoriji. Nepoznati Daniel Myrick i Eduardo Sanchez udružili su snage kako bi snimili tzv. found footage film po imenu "The Blair Witch Project". Za neupućene, reč je o podžanru koji predstavlja pronađene i navodno istinite snimke, koji su naravno, po pravilu vrlo šokantni ili jezivi. Ovaj podžanr nije započet pomenutim filmom, njegovi počeci sežu u davnu 1980. godinu i jezivo-realistični i ozloglašeni "Cannibal Holocaust" čuvenog Ruggera Deodata, međutim slobodno se može reći da u horor žanru postoji vreme pre i posle "Veštice iz Blera". Između "Holokausta" i "Veštice", snimljeno je tek 4 filma ovog tipa, a posle Myrick-Sanchezovog čuda preko stotinu, a spisak poznatih horora je poduži: japanski 'Noroi', serijal 'Paranormal Activity' koji se i dalje eksploatiše, 'Cloverfield', španski serijal 'REC' i američki rimejk 'Quarantine', Romerov 'Diary of the Dead' , 'The Last Exorcism', 'Grave Encounters', 'The Bay', 'The Conspiracy', 'The Dyatlov Pass Incident', 'Area 51' Orena Pelija, a radnja jednog od njih odvija se čak i na Mesecu, u filmu 'Apollo 18'.
Ono što je spektakularno kod ovog filma je podatak da su Myrick i Sanchez za njegovo snimanje utrošili tričavih 60K dolara i odlična marketinška kampanja koja je pratila najavu ovog dela, kao i izvestan kvalitet, omogućili su zaradu od nestvarnih 248 miliona dolara. Jasno je kao dan da je ovakva astronomska zarada, klasičan san prosečnog Srbina da ne uloži ništa a dobije sve, uzrokovala pravu pomamu za eksploataciju ovog podžanra. "TBWP" je imao sreću da ih zaobiđe fama koja je izmučila Deodata i njegovo čedo - publika je blagonaklono gledala na ovu jezivu priču o veštici iz Blera koja maltretira troje studenata koji istražuju legendu o njoj. "Cannibal Holocaust" je bio isuviše realan što je dovelo do optužbi da je reč o snuff filmu, plus je eksplicitno prikazano mučenje i klanje životinja što je doživelo osudu društava za zaštitu životinja, pa nije doživeo ovu tzv. sudbinu Pepeljuge poput "Veštice". Džabe kultni status, ne živi se od vazduha. Iako je, dakle, kasnije snimljeno mnogo ovakvih filmova, iako su neki od njih bili veoma dobri i odlični, tek je Orenu Peliju pošlo za rukom da sa njegovim "Paranormal Activity" ponovi čudo i ostvari finansijski uspeh ogromnih razmera.
No, da se vratim "Veštici iz Blera". Radnja je izuzetno prosta - troje studenata nestalo je u šumama Merilenda. Oni su snimali dokumentarac o lokalnom mitu o veštici i iznenada su nestali bez traga. Jedino što je ostalo iza njih bili su snimci koji otkrivaju šta im se tačno dogodilo. Kao što sam ranije pomenuo, film je imao strašnu markentišku kampanju, trejler je bio nestvarno realan, pa se i danas živo sećam kako sam se "usrao" kada sam ga video prvi put. Zaista je to bilo ludački realno upakovano i zamišljeno.
Pre neki dan, odlučio sam da nakon zaista dugačke pauze, ponovim gledanje ovog filma. Zaista se ne sećam kada sam ga poslednji put gledao, ali bilo je davno i na moju veliku žalost mnogo jači utisak je ostavio pri ranijim gledanjima nego sada. Razlog je vrlo jednostavan - oštrica straha mi je zaista otupljenja posle gledanja stotine i stotine horor filmova, a mogu da dodam da je ova pauza od nekoliko godina i prilično živo sećanje na "Paranormal Activity" uticalo na osećaj kao da gledam istu radnju samo smeštenu na drugu lokaciju. Poenta je u konceptu, da je "Veštica iz Blera" prilično dosadan film dok nešto ne počne da se dešava. Međutim, to ne utiče na moj stav da je ovo više nego dobar horor koji zauzima značajno mesto u istoriji horor žanra, samo sam ja omatorio i oguglao na neke stvari.



3 коментара:

  1. Sećam se kako sam u vreme izlaska filma ubeđivao mnoge ljude da je u pitanju samo igrani film dok su me oni prestrašeno ubeđivali da je u pitanju dokumentarac, verodostojan snimak i da od ekipe nikada nije bilo ni traga ni glasa. Nije samo reklama bila u pitanju već i period kada se film pojavio kao i neafirmisanost publike u tadašnjem neinternetskom medijskom mraku. Uglavnom, zbog tog hypea film nikada nisam pogledao što je možda sramota, otkud znam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. pa sad možeš da pogledaš, posle 14 godina, ionako si gledao sve i svašta do sad :-)

      Избриши
    2. E upravo si zbog tog hypea i trebao da ga pogledaš. Što se tiče ovih FF horora, meni je Veštica iz Blera masterpis. Sećam se, bio sam prva srednje mislim kada je film došao kod nas u raspale bioskope. Ja sam još imao net (dial-up) i postojao je sajt filma sa sve slikama pronalaženja snimaka, izjavama policajaca, kompletnim izveštajem. Na imdb-u, glumci se nisu pojavljivali više nigde a imena su im se poklapala sa imenima u filmu. Kako sam bio klinja, nisam se baš snašao da pronađem dokaze da je sve nameštaljka, mada nikada nisam poverovao da su snimci pravi. Film je imao genijalno pripremljen teren. Naspram današnjih "zasnovano na istinitom događaju" Veštica je to odradila majstorski. Iskreno, i dan danas kada pogledam ovaj film, uživam u njemu. Takođe, kraj je otvarao dosta pitanja i tek kada sam po drugi put odgledao film, skontao sam sve detalje. Meni je ovo klasičan primer kako se pravi odličan FF horor. Dobra priča, nekoliko strašnih, narodskih priča koje ipak imaju uticaj na samu radnju, jeziva atmosfera. Masterpis, pogotovu kada pogledamo ovo današnje "paranormalno lupkanje posuđa".

      Избриши