петак, 14. јун 2013.

Shelter (2010)

Zaklon (2010) on IMDb


Nakon ubistva njenog supruga, vera u boga dr Kare Harding je uzdrmana, ali ne i njeno verovanje u nauku. U pokušaju da je ubedi da prihvati i neobjašnjive psihijatrijske teorije, njen otac je upoznaje sa Adamom, pacijentom sa poremećajem višestrukih podeljenih ličnosti. Kara će ubrzo otkriti da su Adamove ostale ličnosti žrtve ubistava i što više otkriva o njemu i njegovoj prošlosti, ugroziće svoj i život njenih najmilijih... 
Otprilike ovako izgleda radnja američkog horora 'Shelter' iz 2010. godine sa Julianne Moore i Jonathanom Rhys Meyersom u glavnim ulogama. Reč je o delu Skandinavaca na privremenom radu u SAD - Björn Stein i Måns Mårlind su režiseri, inače nepoznati i nepriznati autori koji su nakon ovog filma zajedno radili i na 'Underworld: Awakening'. Pre toga ništa značajno nisu ostavili iza sebe, kad je u pitanju horor žanr. Scenario je pisao Michael Cooney, poznat po lošim filmovima o Jacku Frostu (serijski ubica umire i njegova duša završava u Snešku Belić, wtf!?), ali i više nego solidnom filmu 'Identity'. 
Saradnja ove trojice nije bila najuspešnija. Možda je najbolji pokazatelj to što je u produkciju uloženo 22 miliona dolara, a film je završio na Video-on-demand. Zarada nikakva! Imali su priznatu i odličnu glumicu za naslovnu ulogu, perspektivnog Rhys Meyersa takođe, dobar budžet, ali nešto je zaškripalo. Moj utisak je da je film vizuelno odličan. Dvojac iz Skandinavije je odradio korektno svoj posao, a najslabija karika je Cooney. Njegov scenario je ispao poput one čuvene krave koja napuni kofu do vrha mlekom, pa se onda ritne i sve to prospe. Veći deo filma je prilično zanimljiv i drži pažnju, iako obrađuje pomalo prežvakanu temu podeljenih ličnosti i teške šizofrenije. 'Shelter' je bio na dobrom putu, ali se scenarista zaigrao, mada tu krivim i režisere koji nisu znali ili uspeli da skrate film i ne uvedu ga u očekivanu završnicu, klišeiziranu do krajnosti. Uz to, rasplet je dosta konfuzan i ostavlja gledaoca u dilemi. Stoga ni ne čudi što ga je kritika sahranila. 'Shelter' nije film koji zaslužuje pljuvačinu, ima tu sasvim lepo iskorišćenih sat, sat i po vremena, međutim pripremite se za pad kvaliteta kako se bliži kraj. Šteta.

3 коментара:

  1. Obećavao je film kad je ona tek upoznala ovog višestrukog momčića, ali posle toga teška ispodprosečnost. Mada mi se vizuelno dopala scena kada Džulijen Mur drži devojčicu a ovaj ludak ide preko brda. Nevezano za ovaj film, VHS ti je objavljen u budućnosti pa umalo da propustim 2 posta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam, nešto sam zeznuo jer sam planirao da taj osvrt okačim 19.6. ali sam kliknuo greškom na moentalno objavljivanje. Kasnija izmena datuma nije sklonila osvrt pošto je već objavljen već se samo datum promenio :-)

      Избриши
    2. Kad edituješ post imaš sa strane onu sekciju sa datumom. Čekiraj koji ti odgovara i potvrdi sa done i onda update-uj post. Mislim da neće da radi ako ne potvrdiš na done (kreteni).

      Избриши