уторак, 4. септембар 2012.

30 Days of Night (2007)

They're Coming!

30 Days of Night (2007) on IMDb
Berou je gradić na Aljasci u polarnom krugu, koji se priprema za godišnji dogadjaj “30 dana noći”, period tokom zime kada Sunce ne izlazi. Stanovnici koji ne žele da trpe produženu tamu odlaze za Ferbenks ili druge gradove, južnije. Kako gradić postaje spremniji za godišnji dogadjaj, Stranac koji je stigao u Berou počinje da sabotira grad.
Lokalni šerif Eben Oleson istražuje njegove sabotaže i zločine. Dok se bavi time, šerif saznaje da je njegova otudjena žena, koja se odselila iz gradića pre izvesnog vremena, propustila poslednji avion iz Beroua i da će morati da provede narednih 30 mračnih dana u Berou.  Iako se trude da izbegnu jedno drugog, kada se Eben sukobi sa Strancem u gradskom restoranu, ona mu pomaže da ga obuzda i odvode ga u policijsku stanicu.

Iz pritvorske ćelije, Stranac se podsmeva Ebenu, Steli, Ebenovom bratu tinejdžeru Džejku i babi Heleni, govoreći im da smrt dolazi po njih. U tom trenutku vampiri napadaju lokalni telekomunikacioni centar i električnu centralu, izlažući grad mraku i odsecajući ga od spoljnjeg sveta. Eben odlazi do telekomunikacionog centra i pronalazi operaterovu glavu na koplju. On i Stela nakon toga idu kroz grad, trudeći se da otkriju ko je odgovoran za ovako odvratne zločine.
 
U medjuvremenu vampiri koje predvodi Marlou napadaju gradić. Ukoliko se ne upucaju u glavu, meci ne mogu drugačije da im naškode. Oni pokolju većinu preostalog stanovništva, uključujući i Ebenovu babu.Oni koji su preživeli skupljaju se u lokalnom restoranu. Takodje, vampiri napadaju Ebena i Stelu, ali ih Bo, lokalni vozač kamiona za čišćenje snega, spašava.  Oni takodje odlaze u restoran.
Grupa preživelih odlučuje da odu u kuću jednog sugradjanina koji je već napustio grad. Ta kuća ima skriveni tavan gde bi mogli da se kriju neko vreme. Marlou naredjuje vampirima da nikoga ne poštede. Oni će poklati ceo grad i zatim nestati u cilju da očuvaju moderno verovanje ljudi da su vampiri samo noćna mora i ništa više.
Preživeli, predvodjeni bračnim parom šerifa, moraju da pokušaju da izdrže 30 dana noći i tako izvuku živu glavu.
 
Ah, kako sam čekao ovaj film, baš dugo sam želeo da ga odgledam jer mi se priča učinila odličnom (mada moram odmah da kažem, nisam preterani ljubitelj vampira, nekako su mi postali dosadni zbog brojnih filmova koji su ih obradjivali).
 
Film je inače inspirisan istoimenim horor stripom koji je ilustrovao Ben Templesmith a napisao Steve Niles. Radi se o trobroju koji je izdat 2002. godine. Taj serijal se odigrava u malom mestu Berou na Aljasci, toliko na severu da tokom zime sunce ne izlazi oko 65 dana (inače, gradić u stripu ima malo sličnosti sa pravim istomenim gradićem osim imena). Premisa stripa je da vampiri (koje ubija svetlost dana) dolaze u Berou i terorišu ga.
Filmsku adaptaciju originalnog stripa producirali su Columbia Pictures i Ghost House Productions. Scenario je prošao kroz nekoliko verzija i pisaca, medju kojima je i sam Steve Niles.
E sad je stvarno na mene red Smile. Film mi je bio odličan, ni prebrz ni prespor, ambijent u kom je sniman fantastičan, različiti spektar uloga, izvrstan uvod u priču o polupraznom gradiću koji će narednih mesec dana provesti u tami, komplikovan odnos šerifa Ebena i njegove žene Stele, zanimljiv pristup i realizacija glavnih negativaca tj. vampira koji su jako surovi, brzi, snažni, sve je jednostavno bilo blizu savršenstva. Medjutim, jednostavno nisam mogao da progutam samu završnicu, koja mi je ispala klasično američki patetična.
Efekti i nisu loši, ima puno krvi, upečatljiv je masakr nad lokalnim stanovništvom sniman iz ptičje perspektive, kao i Ebenov prirodni talenat za korišćenje sekire u samoodbrani (posebno je fino odradjena scena odrubljivanja glave kolege Bilija).
 
Ne znam, mislim da je mogla da se daleko bolje odradi završnica. U svakom slučaju film nije za bacanje.

Нема коментара:

Постави коментар