субота, 1. септембар 2012.

The Last House on the Left (1972)

The Last House on the Left (1972) on IMDb
To avoid fainting, keep repeating: "It's only a movie, only a movie, only a movie...".

Mari i Phyllis odlaze u veliki grad na koncert njihovog omiljenog benda 'BloodLust'. U pokušaju da nabave marihuanu, nailaze na nedavno odbegle robijaše Kruga i njegove pajtaše. Oni ih kidnapuju, siluju i masakriraju, nakon čega, ne znajući za to, potraže utočište kod roditelja jedne od žrtava.
 
Prvi film koji je režirao, a pisao je i scenario za njega, veliko ime horor žanra Wes Craven, po mnogo čemu je kontroverzno delo. Inspirisan nasilnim slikama koje su stizale iz Vijetnama, režiser je želeo da to nasilje prenese i na film, a rezultat toga je ostvarenje koje je doživelo do tad nevidjenu cenzuru. Najbolji primer je i to što je u Velikoj Britaniji do 2003. godine bio izdavan pod cenzurom, kada su nasilne scene posebno dodate uz DVD izdanje i to u vidu slajdšoua! Tek 2008. godine se pojavilo uncut video izdanje.
 
Verujem da je film, u vreme kada se pojavio, bio šokantan, ali gledano iz današnje perspektive, deluje prilično neverovatno da se podigla tolika prašina.
Inače, radi se o klasičnom sadističko-psihopatskom filmu, koji se praktično sastoji iz dva dela. Prvi deo je o maltretiranju dve srednjoškolke od strane poremećenih odbeglih ubica psihopata, dok je drugi deo o tome šta se dešava kada muž i žena koji ih prime na noćenje, otkriju da su oni ubice njihovog deteta.
 
Scenario ima dosta rupa, kao i neke najneverovatnije obrte i scene, vezano za kratko bekstvo devojaka od manijakalne družine, ali i neke zabavne elemente poput prikazivanja lokalnih pandura kao totalnih neznalica i nesposobnjakovića. Craven je odradio odličan hate rukovodjen devizom A.C.A.B. Wink
 
Bolji deo filma je osveta roditelja, a svakako najupečatljivija scena je kada majka oralno zadovoljava jednog od ubica i dok ovaj dostiže vrhunac, odgriza mu vršnjaka.
 
Ipak, krajnji utisak nije Bog zna kakav. Film je dosta prosečan, verovatno u svoje vreme šokantan, ali danas – teško. Ali film je Cravena pogurao u sam vrh žanra, što ga čini znamenitim.

Нема коментара:

Постави коментар