петак, 19. април 2013.

Curandero (2005)

Curandero (2005) on IMDb
 
Iz meksičko-američke koprodukcije dolazi nam film "Curandero" ("Vrač"). Glavne reference da pogledam ovaj film bile su hvalospevi dr Ghoula sa cultofghoul.blogspot.com i podatak da je originalni scenario pisao The Robert Rodriguez. Njegov scenario adaptirala je i doradila Luz Maria Rojas, potpuni amater u ovako nečemu, ali i žena ogromnog iskustva u produciranju (njen portfelj sadrži između ostalog naslove poput 'Santa sangre', 'Desperado', 'From Dusk Till Dawn', 'The Mask of Zorro', 'Once Upon a Time in Mexico', 'Planet Terror'). Režije se prihvatio Eduardo Rodriguez, još jedan malte ne početnik u poslu, mada vidim da je njegov poslednji projekat na kome radi nastavak 'Fright Night' rimejka. Vreme će pokazati da li je reč o napredovanju ili nazadovanju u karijeri, a tom nastavku ne predviđam blistavu budućnost.
Još jedna uvodna trivijalnost je i podatak da glavnu ulogu u 'Curanderu' igra Carlos Gallardo, glumac koji je igrao El Mariachia u istoimenom filmu koji čini prvi deo Rodriguezove 'Meksičke trilogije'. Dr Ghoul je na svom blogu pisao i o nestanku ovog filma sa scene nakon prikazivanja 2005. godine na nekim festivalima i pohvalama koje su usledile na nekim od najbitnijih horor sajtova. Sve to je bila priprema za 'Curandera', delo koje prati Curandera Carlosa, naslednika jednog od najmoćnijih vračeva koji vodi unutrašnju borbu sa praznoverjem od koga ti vračevi žive u Meksiku. Carlos, zahvaljujući poreklu, dobija priliku da pomogne policiji glavnog grada u čišćenju zlih sila sa mesta nesreće koje za sobom ostavlja opasni kriminalac Castaneda - inače moćni veštac koji praktikuje crnu magiju i zastrašuje policiju, lokalno stanovništvo, ali i svoje saradnike.
'Curandero' je svakako upečatljiv film, pre svega zbog tema kojima se bavi, a poseban kvalitet filma su maske koje su odlično odrađene i podižu morbidne scene na visok nivo. Stil snimanja i režija su bez zamerke, međutim, možda me je ovo hajpovanje nateralo da od filma očekujem mnogo više, a dobijem malo toga. Dr Ghoul je film ishvalio kao jedan od strašnijih, a meni je bio strašan u možda samo jednoj sceni. Uznemiravajuć? Da. Napet? Da. Strašan? Ipak, ne. Pored toga, ove 'black magic' teme me jednostavno nikada nisu preterano zanimale, pa ni filmovi koji se bave njima. I na kraju, glavni negativac i Curandero su mi delovali nekako komično, kao da sam gledao neku južnoameričku seriju sa Pinka. Kada se na sve ovo dodaju dosadni dijalozi vrača i zgodne policajke, 'Curandero' nije ostavio pozitivan utisak, već bih ga smestio u kategoriju onih filmova za jedno gledanje.  

2 коментара:

  1. Na momente prilično spor i dosadan film. Veze sa hororom nema.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovom Bothi nijedan horor nije dobar, svi su spori i dosadni. Mada za ovaj film je uglavnom u pravu.

    ОдговориИзбриши