среда, 3. април 2013.

Chained (2012)

Chained (2012) on IMDb
Jennifer Chambers Lynch, poznata po tome što je ćerka Davida Lyncha, stoji iza kanadskog filma "Chained" kojim se vratila hororu nakon promašaja zvanog "Hisss". Ovoga puta ne radi se o takvoj vrsti promašaja, kao što je pomenuti film, već o drami o serijskom ubici koji otimajući jednu od svojih žrtava, dobija u paketu i njenog sinčića koga ne ubija već okiva i odgaja na svoj brutalno-poremećeni način. Iako mali odrastanjem u takvoj nezdravoj sredini uporno pokušava da se odupre sudbini naslednika koju mu je psihopata namerio, do kraja filma prati se njegov razvoj i unutrašnja borba da ne poklekne i postane i sam ubica.
Ono što se kod "Chained" primećuje je neka polumetnička forma, a glavni kvalitet su glumci Vincent D'Onofrio (kritičari širom neta su gotovo redom zamerili njegovu isforsiranu govornu manu čemu bih se i ja pridružio) i Eamon Farren koji glumi otetog dečaka u tinejdžerskim godinama. Sama zamisao zapleta nije loša, ali scenario je ubedljivo najgori deo filma "Chained" - rasplet je jedan od najneverovatnijih (i najgluplje) smišljenih ikad, dok ostatak tog spisa nameće mnoga pitanja, a ne nudi nikakve razumne odgovore.
"Chained" je još jedan film koji bih svrstao u kategoriju prolaznih, za jedno gledanje, jer je dovoljno uzbudljiv za tako nešto, međutim da zaslužuje neku bolju sudbinu i pažnju - pa i ne zaslužuje, naročito ako se posmatra isključivo iz ugla horor žanra.

2 коментара:

  1. Glupavi Bereavement ima potpuno istu priču kao ovaj film. Dvoumio sam se da li i ovo da pogledam ali hvala što si se ti žrtvovao za nas :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Bereavement" nisam gledao, koliko se sećam ima zanimljiv poster, ali ispada da je to jedini kvalitet? :-) "Chained" je inače po nekima najbolji film godine, možda da ga ipak pogledaš i proceniš. Po meni nije ništa tako spektakularno.

      Избриши