субота, 30. март 2013.

The Last House on the Left (2009)

The Last House on the Left (2009) on IMDb

If bad people hurt someone you love, how far would you go to hurt them back?

"The Last House on the Left" je američki horor film iz 2009. godine koji je režirao malo poznati i neiskusni  Grk Dennis Iliadis, dok su na scenariju radili takođe malo poznati Adam Alleca, ali i Carl Ellsworth, čovek koji iza sebe ima rad na scenariju za filmove "Red Eye" i "Disturbia", kao i nekim epizodama raznoraznih serija (između ostalog pisao je jednu epizodu "Buffy"). Ono što nisam istakao je da je ovde reč o još jednom rimejku iza koga stoji studio "Midnight Entertainment" Wesa Cravena. Bio je to prvenac ovog studija, a izbor je pao na obrađivanje upravo Cravenovog istoimenog (neki kažu kultnog) filma iz 1972. godine.
Neki kažu kultnog filma, jer meni je priča oko njega prenapumpana. Možda je film sedamdesetih bio nasilan, ko zna šta bi tadašnja publika i cenzura rekli za polovinu savremenih filmova, ali sem scene odgrizanja stojka jednog od negativaca, teško da originalni "TLHotL" predstavlja prosečan film. Ipak, vinuo je Cravena u vrh žanra pa je dotični postao jako mudo koje već godinama ne blista i živi na staroj slavi. 
Ono što mi se dopalo kod rimejka je Iliadisova namera da film ne ode u potpune vode torture porna, tako da nismo dobili priliku da gledamo još jedan film sa mučenjem, iako teških i nasilnih scena ne manjka. Naravno, sama radnja je nešto izmenjena u odnosu na original: Roditelji tinejdžerke tokom olujne noći pružaju sklonište grupici sadističkih ubica za koje se ispostavlja da su silovali njihovu ćerku, upucali je i ostavili da umre. Kada to otkriju odlučuju da se žestoko osvete.
Za razliku od Cravenovog originala, koji je film snimio pomoću štapa i kanapa i bez učešća poznatih glumaca, Iliadis je imao drastično olakšan posao - budžet mu je omogućio da angažuje Saru Paxton za ulogu ćerke, Monicu Potter za ulogu majke (ko bi rekao da je ova slatkica već došla u status MILF?), dok je glavu porodice zaigrao Tony Goldwyn (koji je po meni odličan u ovoj ulozi osvetnika). Sem njih, solidan izbor su i glumci kojima su poverene uloge negativaca, tako da s te strane ne mogu se naći zamerke. Čak je i sve drugo na prilično dobrom nivou, pa je "TLHotL" jedan od boljih rimejkova koje sam pogledao, a po mojim parametrima daleko je bolji od istoimenog originala - produkcijski i glumački pre svega, ali i drugim elementima. Jedino zameram neke sitnije gluposti u scenariju, nedostatak originalnosti i završnu scenu koja je potpuno nepotrebna, a i prekoračenje samoodbrane u svim zakonima sveta. 

2 коментара: