уторак, 26. март 2013.

Chillerama (2011)

Chillerama (2011) on IMDb
Drive in. Freak out.
"Chillerama" je horor komedija sastavljena iz četiri segmenta, a svaki je omaž različitom podžanru i stilu. Prvi segment nazvan je "Wadzilla", a iza njega stoji Adam Rifkin koji ga je posvetio filmovima pedesetih u kojima su dominirala ogromna čudovišta. Drugi segment je "I Was a Teenage Werebear", gay mjuzikl inspirisan filmovima "Rebel Without a Cause", "Grease" i "The Twilight Saga". Ovaj segment je odradio Tim Sullivan. Treći segment nazvan je "The Diary of Anne Frankenstein" i delo je Adama Greena, dok je poslednji segment "Zom-B-Movie" kreirao Joe Lynch. 
Prva tri segmenta u stvari su projekcije u drive-in bioskopu pred zatvaranjem koga će već sutra zameniti shopping mall, a četvrti se praktično proteže kroz čitav film.
"Chillerama" je očigledno film snimljen od strane osvedočenih zaljubljenika u horor žanr, ali nažalost, ljudi koji stoje iza njega nisu podarili hororu previše značajne filmove, a nakon ovog trash nedela upitan je i njihov skoro pa kursadžijski humor.
Adam Rifkin je čovek koji je zalutao u komediju, a kamo li u horor, tako da ni ne čudi stupidni segment iza kog stoji, ali čak i kao takav, ova priča o eksperimentalnom lečenju lenjog spermatozoida koji pod uticajem lekova naraste u monstruozno čudovište koje proždire sve pred sobom, ispada najmanje lošija od ostale tri. Efekti su bulja, gluma iskarikirana, humor diskutabilan, pa ipak je to koliko-toliko gledljivo. Moram da naglasim da sam se frapirao pojavljivanjem Ray Wisea i Eric Robertsa u ovako nečemu, njihove karijere su zaista gotove samo ih niko izgleda nije obavestio.
I kad se Rifkinova nebuloza završi, gledalac se ponada da će "Chillerama" krenuti u iole boljem smeru, ali čim sazna za naziv drugog segmenta postaje mu jasno da tu nešto opasno smrdi. "I Was a Teenage Werebear" je iritirajuće nezanimljivi horor-gay-mjuzikl koji se gubi u parodiji. Niti je smešan, niti je zanimljiv, efekti su jadni, a humor zabrinjavajući. Ovaj segment nosi Sean Paul Lockhart kome nije bilo teško da se snađe u ulozi klinca koji voli svoj pol, pošto pomenuti ima nadimak "Tracy Lords gay industrije". Sve u svemu nije se ni moglo očekivati ništa bolje od scenariste i režisera Tima Sullivana pošto ni do "Chillerame" nije briljirao (2001 Maniacs, 2001 Maniacs: Field of Screams, Driftwood).
OK, pregrmeo sam ova dva teška promašaja, pitajući se da li da odustanem od daljeg gledanja, a onda je na red došao najtalentovaniji Adam Green, lik koji je snimio do sada tek prosečne "Hatchet 1 i 2" i solidnu horor-triler dramu "Frozen". Naslov njegovog segmenta "The Diary of Anne Frankenstein" je najviše obećavao, međutim utisak je poražavajući. Ovaj segment je snimljen na nemačkom, imbecilnog Hitlera glumi Joel David Moore, a Evu Braun Kristina Klebe (podsetnik: igrala u srpskom zombi filmu "Zona mrtvih"). Tu je čak i Kane Hodder, ali ovaj deo je toliko usiljen, preterano karikiran, čudovište je bezvezno, a granice izdržljivosti gledanja "Chillerame" su praktično pređene.
Ipak, naterao sam sebe da pogledam ovo smeće do kraja, kako bih ga mogao pošteno ispljuvati ovde. Tako sam stigao i do segmenta "Zom-B-Movie" koji je snimio Joe Lynch, režiser prvog nastavka "Wrong Turn" franšize i glumac u nekoliko očajnih horora. U ovom segmentu dešava se klimaks, dolazi do zombi infestacije u drive-in bioskopu, ali ovo je najljigaviji, najlošiji i najnezanimljiviji video o zombijima koji sam gledao. Pun je klišea, zombiji su katastrofalno urađeni sa nekom fosforoscentnom tečnošču po licu, oni su napaljeni, ma ne treba mnogo da pametujem, reč je o potpunom promašaju.
To zaokružuje "Chilleramu" u jedan od najdosadnijih i najnegledljivijih filmova ikad, jer su čak i Tromini trashevi smisleniji i zabavniji.


Нема коментара:

Постави коментар