недеља, 10. март 2013.

Priest (2011)

The War is Eternal. His Mission is Just the Beginning.

Priest (2011) on IMDb

2011. godine snimljen je postapokaliptični film "Priest" koji prati tzv. Sveštenika, pripadnika elitnog crkvenog borbenog odreda, koji se pošto se okončao rat protiv vampira, vraća u igru kada mu isti ti vampiri otmu ćerku. Film je nastao inspirisan istoimenim korejskim stripom, uložena je velika lova (čak 60 miliona zelenih novčanica), a čak je i glumačka ekipa na nivou. Sveštenika je tumačio Paul Bettany, a njegovog neprijatelja Karl Urban (definitivno dečko u usponu posle snimanja "Gospodara Prstenova").
 
Zanimljivo je da su Bettany i režiser Scott Stewart već sarađivali i to u filmu "Legion", prilično neubedljivom i mlohavom ostvarenju o ljutitom Bogu koji sprema uništenje ljudske rase i arhanđelu Mihailu koji je jedina nada čovečanstva protiv legije anđela.
Zanimljivo je i to da je ovaj dvojac i ovoga puta omanuo. "Priest" je bukvalno sahranjen od strane kritike, a katastrofu na blagajnama američkih bioskopa ipak je amortizovao solidan uspeh širom planete. Tako su se producenti ipak provukli sa solidnim profitom od 18 miliona dolara, mada ne sumnjam da su njihove ambicije bile daleko pohlepnije.
Ono što se meni nije dopalo je neoriginalnost radnje, pa ona obiluje klišeima - elitni ratnici koji se bore protiv vampira, zla crkva i njeni lideri koji ne odobravaju njegovu potragu iako je čovek izopšten iz društva, otimačina sestričine koja mu je u stvari ćerka koju su podizali njegov predobri brat i snajka odn. njegova bivša ljubav, gubitak najboljeg prijatelja koji postaje arhineprijatelj i traži osvetu (iako glavni lik ne može biti kriv) i još toga. Uz to, iako je postapokaliptični ambijent prilično veran, film je uglavnom dosadan zbog osećaja da ste sve što se prikazuje na ekranu vi već negde drugde videli. Čak ga ne vadi ni pojavljivanje Brada Douriffa u sporednoj (i rekao bih besmislenoj) ulozi putujućeg trgovca-prevaranta koji šurovanje s vampirima skupo plati. Ako neko voli akciju možda i može da pronađe nešto zanimljivo u "Priestu", ako očekuje horor ništa neće izgubiti negledanjem...  

1 коментар:

  1. film je smor smorova... nisam uspeo da ga odgledam celog, prva polovina bila mi je više nego dovoljna da shvatim o kakvom se promašaju radi.

    ОдговориИзбриши