среда, 6. март 2013.

Re-Animator (1985)

Herbert West Has A Very Good Head On His Shoulders... And Another One In A Dish On His Desk
Re-Animator (1985) on IMDb
U ovoj Lovkraftovoj priči, Herbert Vest je švajcarski naučnik koji je otkrio tečnost koja živa tkiva vraća u život. Posle sumnjive smrti njegovog profesora u Švajcarskoj, Vest dolazi i upisuje se na Univerzitet Miskatonik da bi nastavio svoje istraživanje gde iskazuje neslaganje sa profesorom dr Karlom Hilom o vremenu smrti. U svoje istraživanje uključuje kolegu studenta i cimera Dena Kejna i njegovu verenicu Megan Halsi (inače ćerku dekana Alana Halsija) eksperimentišući na njihovoj mrtvoj mački. Den, fasciniran Vestovim istraživanjem, pristaje da ga prokrijumčari u bolničku mrtvačnicu i pomogne mu da nastavi eksperimente na vraćanju mrtvih u život.
 
Film je dakle inspirisan kratkom pričom čoveka koji je, što bi rekao moj brat, izmislio stravu i užas – Hauarda Filipsa Lovkrafta (Howard Philips Lovecraft). Priča o sumanutom naučniku Herbertu Vestu koji traga za večitim životom je sjajno prikazana u ovom filmu. Njegovo ludilo, opsednutost traganjem za večnim životom, manipultivnost kolegom Denom Kejnom, spremnost na eliminaciju svih koji mu stanu na put, sve je odlično uklopljeno. Iskonska ideja besmrtnosti lako uvlači u njegove eksperimente i perspektivnog studenta medicine Dena Kejna. Film obiluje nasilnim scenama, naročito druga polovina filma, kada dolazi do raspleta, tamo gde je sve i počelo – u bolničkoj mrtvačnici.
 
Iako je film snimljen 1985. godine i ima nekih smešnih scena (npr. napad oživljenje mačke na Vesta), efekti su izuzetno uradjeni, a atmosfera je izvrsna. Film ni jednog trenutka nije dosadan i ono što se meni izuzetno svidja je što se toliko razlikuje od današnjih šablonskih američkih filmova. Za mene je bio pravo osveženje, zato ga svim ljubiteljima horora iskreno preporučujem.

Нема коментара:

Постави коментар