петак, 22. март 2013.

American Mary (2012)

American Mary (2012) on IMDb
She's an artist.
Verovali ili ne, iz Kanade nam stiže horor film "American Mary". I kada se odvrti odjavna špica, jasno je da autori nisu bili ni malo kreativni kada je u pitanju naslov, zaista retko glupav izbor tačnije ovaj pridev "American", pogotovo što je glavna junakinja rumunskog porekla.
No, to nije tema ovoga osvrta. Radnja prati studentkinju medicine Mary Mason koja ubrzano bankrotira i postaje razočarana u svet hirurga kojim je bila opčinjena pošto je omiljeni profa siluje na jednoj zabavi. Spletom bizarnih okolnosti Mary postaje zvezda nelegalne hirurgije koja cveta u SAD koja ostavlja teže ožiljke na nju od njenih nakaznih klijenata.
Film "American Mary" delo je sestara Soska koje su posvećene horor žanru, a ovo im je bio najozbiljniji projekat do sada. Ono što se da primetiti je da su pogodile sa kastingom, jer je glavna uloga poverena Katherine Isabelle najpoznatijoj po vrlo dobrom serijalu "Ginger Snaps", a inače vrlo aktivnoj glumici u horor filmovima (30 Days of Night: Dark Days, Hard Ride to Hell, Ogre, serija 'Supernatural', Freddy  vs. Jason, Carrie, Bones, Disturbing Behavior - svi do jednog vrlo loši do loši filmovi).
Isabelle u ovom morbidnom filmu dobro iznosi ulogu silovane studentkinje koja osvetu i novac pronalazi u podzemnom svetu, među poremećenim ljudima koji izdvajaju ogromne svote novca kako bi menjali "izgled koji im je bog odredio". Da se razumemo, nisam protivnik plastičnih operacija, ali u filmu se radi o najekstremnijim kao npr. operacijama kako bi sličnost sa Beti Bup ili lutkom iz izloga bila stoprocentna. Naravno, radnja nije posvećena samo tim morbidnostima, već i Marynim životom koji samim tim ne može biti normalan.
"American Mary" je neobičan film, uglavnom je solidan, ali mu definitivno nedostaje završni udarac. Čak je sama završnica nedorečena i nekako zaokružuje scenario kao besmislen. Eto, tako je ispričana neka priča bez neke poente. Ono što mi je zasmetalo je prevelika naivnost kada je u pitanju taj biznis ilegalne plastične hirurgije, nekako mi je to ispalo neuverljivo (a možda nisam ni svestan da je tako nešto širom sveta rasprostranjeno?). Rekao bih da ovaj film nije gubljenje vremena, ali nije ni nešto čemu ćete se vraćati s vremena na vreme.

2 коментара:

  1. "tačnije ovaj pridev "American" pogotovo što je glavna junakinja rumunskog porekla." ahahahaha kako sam se samo slatko nasmejao :) Pobeda. To me podseti na film Alone in The Dark ako se ne varam gde se 90% vremena filma odvija po danu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bukvalno se u ovom primeru vidi filozofija novca - po meni ništa ne bi falilo da se film jednostavno zvao "Mary", ali očogledno je neki tupan dobio genijalnu ideju da ubaci American i da tako privuče iste takve tupane. A to što je reč o Rumunki, nije ni bitno, kao da Amer zna šta je to uopšte Rumunija. :-)

      Избриши