субота, 2. март 2013.

Amsterdamned (1988)

The danger lies just below the surface

Amsterdamned (1988) on IMDb 
Kao što sam najavio u ranijem osvrtu, pokušao sam, nabavio i pogledao još jedan horor film režisera Dicka Maasa, čoveka koji stoji iza filmova "De Lift", "Down" i "Sint". "Amsterdamned" iz 1988. godine Maasov je najbolji film, to je očigledan zaključak posle svega.
Za razliku od navedenih filmova, koji se ipak više odnose na fantazijske priče, "Amsterdamned" je klasičan slasher o serijskom ubici koji teroriše Amsterdam, evropsku prestonicu greha. Ovaj ubica je vrlo brutalan, napada bez ikakvog reda što dodatno otežava posao policiji, kao i njegov specifičan stil - ubistva su mu strogo vezana za brojne kanale kojima je ispresecan Amsterdam. On se njima kreće u ronilačkoj opremi, a na momente je praktično neuhvatljiv. Iskusni inspektor koji radi na ovom važnom slučaju otkriva da njegova nova devojka ima nekakve veze sa ovim ubistvima. Inspektora inače igra Huub Stapel, glumac kojem je Maas poverio glavnu ulogu i u filmu "De Lift".
"Amsterdamned" je, godine koje je snimljen, zauzeo treće mesto po prodatim kopijama na Američkom filmskom tržištu, a sem toga postigao je i veliki uspeh u Holandiji. Slobodno mogu da kažem da po svemu viđenom to i nije iznenađenje. Ovaj film je tipičan slasher, sa sasvim solidnom pričom koja tek malo gubi na kvalitetu u završnici. Ja nisam neko ko gotivi slashere, ali ovaj svakako mogu da ubrojim u top 10. Razlozi su brojni: gluma glavnih glumaca je ubedljiva, lokacija je genijalna jer Amsterdam i njegovi kanali okovani teškim pljuskovima su sami po sebi sumorni, a ubica je zanimljiv kao i njegov modus operandi. On izgleda jebeno dobro u scenama u kojima se pojavljuje i ubistava ima mnogo, a samim tim i njegovog pojavljivanja. Sem ovoga, film obiluje akcijom tako da predstavlja mešavinu žanrova, pa ga mogu gledati i manje pasionirani ljubitelji horora.
Scene jurnjave dva glisera kanalima su spektakularne, a vođa ekipe kaskadera bio je holandski legendarni kaskader Dickey Beer. Ova jurnjava na momente oduzima dah, a koliko je sve ozbiljno odrađeno govori podatak da je glavni glumac Huub Stapel izostao sa snimanja tri nedelje kada je skrljao čamac.
U svakom slučaju, ne mogu se pohvaliti velikim brojem pogledanih holandskih filmova, ali "Amsterdamned" je svakako najbolji od njih. 

Нема коментара:

Постави коментар