среда, 24. април 2013.

The Collection (2012)

Zbirka (2012) on IMDb
Only one survivor. Only one chance to escape pure evil.
Marcus Dunstan, scenarista filmova 'Feast 1, 2 i 3', 'Saw IV', 'Saw V', 'Saw VI', 'Saw 3D', 'Piranha 3DD' i njegovog rediteljskog prvenca 'The Collector', vratio se poziciji iza kamere i režirao nastavak poslednje pomenutog filma nazvan  'The Collection'. I ovoga puta Dunstan je pisao i scenario, i ovoga puta je nastao brutalan film, nasilan i grafički stilizovan naslov ostajući veran tradiciji koju je započeo. Dunstan je ostavio otvoren završetak u 'The Collectoru' i vratio tzv. Sakupljača bolesnijeg, luđeg i raspoloženijeg za masovna ubistva. 
Moram priznati da kao osvedočeni protivnik filmova ovakve i slične tematike, 'The Collector' praktično nisam memorisao kao nešto epohalno i značajno, tako da mi je ovaj nastavak praktično bio kao da nisam ni gledao prvi deo. Nisam se sećao ni glavnog pozitivca ni negativca, Sakupljačevih motiva zbog kojih teroriše grad, pa ni njegove zanimljive maske. Mislim da to i nije preterano važno, jer ubica je prilično tajnovit, o njemu ne saznajemo ništa osim da je entomolog, kao i još neke neverovatne detalje kao npr. da je otporan na vatru (više ne smem da otkrijem, možda sam i ovako spojlovao deo radnje).
Naravno, ovaj ubica je okosnica radnje nastavka, on kidnapuje jedno žensko čeljade, tako dragoceno njenom tatku, koji zbog toga unajmljuje tim plaćenika koji treba da je oslobodi iz kandži ovog manijaka. Pomoć im pruža njegova jedina preživela žrtva, a to je lik koji na kraju prvog dela završi u njegovoj kolekciji i preti mu da će ga ubiti kad se nađe na slobodi. 'The Collector' produkcijski izgleda prilično dobro, svi elementi su manje više u redu, međutim scenario je katastrofalan kao i kasting. Tog lika koji je preživeo Sakupljačevu torturu glumi Josh Stewart, toliko odbojna njuška za koju će se bilo ko vezati koliko za sudbinu nekog lokalnog pajdomana iz kraja. Lee Tergesen, čuveni Beecher iz kultne serije 'Oz', nikako se ne uklapa u vođu tima, mada sam ovde možda subjektivan jer mi je ostao urezan u pamćenje po toj ulozi iz zatvora. Ono što mu ne ide na ruku je tim plaćenika koji predvodi, jedan od najjadnijih u istoriji filma, skoro u rangu onog iz tužnog nastavka '30 Days of Night: Dark Days'. Što se tiče scenarija, Dunstan je na mnogo mesta previše preterivao, pa je sam način zarobljavanja te devojke, epski zamišljen i izveden, ali zaista preteran.
Ima tu još pluseva i minuseva, ali bih to ostavio onima koji žele da pogledaju film. Mislim da će se 'The Collection' svideti onima koji obožavaju filmove tipa 'Saw', Dunstanovo iskustvo rada na tom serijalu se jasno primećuje i provlači kroz čitavu koncepciju.

Нема коментара:

Постави коментар