петак, 2. август 2013.

Dead & Buried (1981)

It will take your breath away... all of it.


Potters Bluff je naizgled uspavani gradić na obali. Bar tako deluje slučajnim posetiocima i šerifu Gillisu. Ipak, iznenada, u gradu počinju da se dešavaju ubistva slučajnih prolaznika i posetilaca. Iza njihovih ubistava stoji gradska rulja, a samo šerif Gillis nije svestan toga. Od svega toga, najviše koristi ima lokalni grobar Dobbs koji sebe smatra umetnikom u rekonstrukciji lica unakaženih žrtava. Može li šerif Gillis da razreši misteriozne događaje u Potters Bluffu?
 
Osvrt:
"Dead & Buried" je zanimljivi horor film na kome su, kako se može videti na posteru, sarađivali autori jednog od najboljih horor SF filmova "Alien". Tačnije, radi se o scenaristima Danu O'Bannonu i Ronaldu Shusettu. Naravno, "Dead & Buried" nije remek delo kao "Alien" ali i ovoga puta njih dvojica su stvorili dosta dobro delo.
 
Radnja filma dosta podseća na Lovecraftovsku, sa odlično prikazanom i dočaranom atmosferom koja vlada u učmalom, ribarskom gradiću. Na wikipediji ima dosta podataka o zgodama i nezgodama sa snimanja i zaista je zanimljivo pročitati šta su sve morali da izvedu da bi se ovaj film snimio.
 
Osim atmosfere, lokacije i dobre priče, film odlikuje i solidna gluma kao i odličan obrt, a najlošije strane su izuzetno loša rasveta u nekim scenama kada uopšte ne vidimo šta se dešava i po meni, ipak nerazrađen scenario do kraja, koji ostavlja neka pitanja bez odgovora. U svakom slučaju, to nije uticalo na krajnji utisak koji je "Dead & Buried" ostavio na mene - radi se o filmu koji će u najmanju ruku delovati neugodno na vas, pre svega odlično prikazanom sumornom atmosferom gradića u kome opasnost vreba sa svih strana.
 
Film je nezasluženo zahvaćen histerijom koja je vladala početkom 80-ih godina u Britaniji i bio je zabranjen do 1990. godine.

Нема коментара:

Постави коментар