субота, 24. август 2013.

The Conspiracy (2013)

Zavera (2012) on IMDb

"The Conspiracy" je horor dokumentarac koji je za mene pravo otkrovenje. Shvatam i priznajem da sam posle preko pet godina vrlo aktivnog gledanja horor filmova, potpuno ublažio svoj strah prema istima i da je sve teže da me neki film fascinira ili iznenadi, a "The Conspiracy", iako ne klasičan horor film, uspeo je da me vrlo pozitivno iznenadi. Reč je o kanadskom projektu, vrlo skromnog budžeta od oko 1,1 milion američkih dolara koji je zamišljen kao dokumentarni film o teorijama zavere, tajnim društvima, vernicima i skepticima, koji u stvari snimaju dva drugara čiji će se životi drastično promeniti kada saznaju više nego što ONI žele da znaju (znamo).
Ovaj film traži dobre živce kada su u pitanju hardcore fanovi žanra, pošto veći deo nije horor, već izgleda kao klasičan, standardan dokumentarac o nekom legendarnom teoretičaru zavere koga naši junaci intervjuišu i koji se trudi da otvori oči čovečanstvu da smo svi mi samo obični robovi, obično stado ovaca koje blejeći ide na klanje dok elita koja rukovodi i sprovodi Novi svetski poredak uživa sve blagodeti ovog sveta. Taj njihov teoretičar će ubrzo nestati bez traga i glasa što će pojačati njihovu istragu i dovesti ih u nezamislivu opasnost kada se upetljaju u priču o najmisterioznijem tajnom društvu zvanom "The Tarsus Club". 
Ono što je fascinantno kod ovog filma je što je sasvim realno prikazana transformacija ova dva lika iz skeptika u vernike da je ovo tajno društvo vrlo opasno, ali i teror koji počnu da doživljavaju kada shvate da su prešli granicu i da su otkriveni. Naravno, time se zakuvava situacija i film dobija na intenzitetu, a kako se bliži kraj kvalitet i hororičnost rastu. Infiltracija ova dva znatiželjnika u obred zvani "Lov na bika" koji je obeležje ovog "The Tarsus Cluba", kao i sama završnica i sudbina likova su briljantni i lede krv u žilama. Ova forma dokumentarnog filma, kao i verna gluma Aarona Poolea, Jamesa Gilberta i sjajnog Alana C. Petersona u ulozi ovog (ne)ludog teoretičara zavere, filmu daje jezivu realističnost. Sem toga, producenti su napravili i sjajan marketing pa ćete tako naći na mreži sajt www.tarsusclub.com koji navodno postoji od 2005. godine, zatim na Wikipediji su izbrisani članci o ovom klubu i njihovom lideru pod oznakom "da je reč o prevari i nebitnim podacima". Prosto da čovek iskreira novu teoriju zavere :-) Očekujte malo horora, ali "The Conspiracy" ima moju preporuku.

Нема коментара:

Постави коментар