четвртак, 1. август 2013.

Clownhouse (1989)

Welcome To A Circus Of Terror!
Clownhouse (1989) on IMDb
Par nedelja nakon Noći veštica, tri brata provode noć sami u velikoj kući. Njihovo bezbrižno veče bez roditelja pretvoriće se u noćnu moru kada tri ludaka pobegnu iz obližnje ludnice, ubiju klovnove iz cirkusa i premaskiraju se u njih. Noć terora ubrzo počinje, a najmladji od braće, Casey, primoran je da se jednom zauvek suoči sa svojim najvećim strahom - klovnovima.

"Clownhouse" je slasher iz 1989. godine koji je režirao Victor Salva. Na Sundance filmskom festivalu je čak dobio nagradu žirija u dramskoj kategoriji. Svakako, ono što je posebno žigosalo ovaj film je afera koja ga je pratila, kada je Nathan Forrest Winters (tada četrnaestogodišnjak) tužio Salvu za seksualno zlostavljanje. Režiser je priznao optužbe, a i to da je svoje bolesne igrarije sa Wintersom snimao. Osuđen je na bedne 3 godine zbog toga, a nije odslužio ni pola kazne i pušten je na slobodu. Osuđeni pedofil čak nije mnogo ispaštao zbog svog nedela, već se vratio na filmsku scenu i to filmovima "Jeepers Creepers" i "Jeepers Creepers II".
Kada se radi o klovnovima, činjenica je da su ih mnogi zamrzeli ili zbog ovog filma ili "It"-a, a činjenica je da, uprkos izvesnim manama kada je u pitanju scenario, ovo uopšte nije loš film. Sama priča je solidna i sa izvesnom pozadinom, jer se glavni lik Casey neopisivo plaši klovnova, a kasnije se suočava sa ludacima prerušenim u njih.

Nažalost, na kvalitet filma je najviše uticalo razvlačenje radnje, iznenadnim preokretom u ponašanju klovnova ubica koji praktično igraju igru mačke i miša sa braćom, dok su originalne klovnove brzo likvidirali. Film, iako slasher, siromašan je ubistvima i groznim scenama, već je akcenat stavljen na stvaranje napete atmosfere što je po mom mišljenju uspešno izvedeno, ali činjenica je da prosto fali još koje ubistvo.
Inače, u filmu glumi i Sam Rockwell koji se prilično dobro snašao u ulozi najstarijeg brata, siledžije i gnjavatora. "Clownhouse" je dobar horor film, kome ne nedostaje mnogo da bude vrhunski.

Нема коментара:

Постави коментар