четвртак, 22. август 2013.

Creepshow (1982)

Šou nakaza (1982) on IMDb

Pet priča o teroru su prikazane u gotskom stilu starih EC stripova kao što su «Tales From The Crypt» i «The Haunt of Fear». U prvoj se radi o bezumnom starcu koji ustaje iz groba da bi uzeo tortu za praznik očeva, koju mu njegova kćerka, koja ga je ubila, nikada nije dala. Druga priča je o retardiranom farmeru koji otkriva meteor koji sve pretvara u biljni svet. Treća priča je o osvetoljubivom mužu koji zakopava svoju ženu i njenog ljubavnika na plaži, ostavljajući da ih udavi nadolazeća plima. U četvrtoj priči radi se o biću koje živi u sanduku ispod stepenica na jednom koledžu. Poslednja, peta priča je o neverovatno bogatom biznismenu koji doživljava invaziju bubašvaba. 

U pitanju je antologijski horor film iz 1982. godine, na kom su saradjivala tri velika imena ovog žanra: Stephen King, George A. Romero i Tom Savini (koji je radio specijalne efekte). 

Ako bih izabrao da budem prestrog, onda bih rekao da je film smeće, jer deluje jeftino, priče su praktično bez nekog smisla (ne sve), i ono što je karakteristika filmova iz 80-ih – jednostavno nema trunke jezivog u sebi.

Ipak, ako izaberem drugi put, onda su stvari bitno drugačije. Iz tog drugog, blažeg ugla, kvalitet filma je što nosi u sebi taj duh 80-ih. Zatim, efekti su prilično dobro odradjeni i iako ponekad deluju smešno, ipak treba imati u vidu kada je film sniman i kakve su tada bile mogućnosti.

Gotovo svaka priča ima neku sjajnu, satiričnu crtu. Kao i neke upečatljive scene, koje ostavljaju dobar utisak na gledaoca.

Po meni, najzanimljivija je 3. priča, zatim slede 4. i 5., dok su prva i naročito druga prilično glupave (ova posebno zbog Stephena Kinga koji se latio glume i to uloge priglupog seljaka, nešto poput Cletusa iz Simpsonovih).

Za ljubitelje starijih, filmova iz 80-ih preporučujem, za ostale – možda je bolje da preskočite.

Zanimljivosti:

1.     Ubrzo nakon što je prikazan, film je adaptiran u strip, koji je ilustrovao Bernie Wrightson, umetnik koji je pogodno bio pod uticajem EC stripova iz 50-ih.

2.     Film je doživeo i nastavak, takodje zasnovan na Kingovim pričama a scenario je napisao George A. Romero, režiser prvog dela. «Creepshow 2» se pojavio 1987. godine i obuhvatao je tri priče, za razliku od originala.

3.     Snimljen je i jedan nezvanični nastavak (a to znači da na njemu nisu radili ni King ni Romero ili bilo ko drugi ko je imao veze sa produkcijom prva dva dela). Treći nastavak nazvan je «Creepshow III» i pušten je direktno na DVD, 2007. godine. Kritike su bile uglavnom negativne.

Нема коментара:

Постави коментар