уторак, 21. мај 2013.

Resolution (2012)


Resolution (2012) on IMDb

'Resolution' je tzv. indie film, vrlo skromnog budžeta od tek milion dolara. Ono po čemu je jedan ovakav nezavisan film svakako specifičan je to što je, bar za sada, naišao na više nego dobar prijem kod filmske kritike i donekle kod publike. Metascore 78/100 mnogi filmovi mogu da sanjaju i to je bilo ono što me je privuklo da ga pogledam.

Michael Danube dobija video poziv za pomoć od svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja Chrisa. Ovaj je teška narkomančina koja živi u nekoj vukojebini i traži od Michaela da mu pomogne da se skine s gudre. Njihovo prijateljstvo puklo je upravo zbog toga što je Chris oduvek odbijao lečenje. Michael ga nalazi, ali ovaj i dalje gusla staru pesmu - nema nameru da se promeni i uopšte se ne seća da ga je zvao u pomoć. Michael prelazi na plan B: onesvešćuje Chrisa, vezuje ga lisicama za radijator i nadgleda proces njegove detoksikacije. Međutim, počinju da se dešavaju čudne pojave. Svakakvi čudaci žive u okolini i svakoga dana on pronalazi različite bizarne snimke, knjige, dnevnike i filmske trake koje ih navode na zaključak da ih neko prati i kontroliše njihove sudbine.

Kao što se da primetiti, radnja je komplikovana, što nikako neće uprostiti ista takva završnica. Na nekim forumima sam čitao razne teorije i objašnjenja, što mene lično smara jer ako ne možemo da shvatimo šta je "pisac hteo da kaže" nego to neko mora da nam objasni, to je po meni promašaj autora. Mislim da je i to razlog što neki film smatraju iznenađenjem godine i hajpuju ga do nebesa, dok drugi proglašavaju film jednim od najdosadnijih i najnezanimljivijih horora. Ono što je meni dodatno zasmetalo je to što je scenario prilično naivno i neuverljivo napisan, jer taj glavni lik Michael Danube je oženjen čovek čija je supruga pred porođajem, a on se bakće nekim starim prijateljstvom dok je prilično jasno da mu je ortak teško govedo. Ili šta tek reći o detoksikaciji tog lika? Kao da ga odvikava od pranja WC šolje. Konačni udarac zadaje to što je radnja nedinamična, njena misterioznost nema jasnu poentu, a iako se 'Resolution' vodi kao horor film mislim da ne poseduje ni mrvu zastrašujućeg. Prosto, ovaj film mi uopšte nije "legao".

7 коментара:

  1. "Ili šta tek reći o detoksikaciji tog lika? Kao da ga odvikava od pranja WC šolje." ahahahahaha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. pa stvarno, lik se skida sa kreka, a nigde ni mrva agonije skidanja s teške droge. niđe veze.

      Избриши
    2. Kao u ovom novom Flight. Riba koja je teški narkoman sutradan je izlečena i morališe o svemu i svačemu. Ti današnji scenaristi nas zaista smatraju za idiote.

      Избриши
    3. Ili misle to ili su Ameri otkrili neki lek koji kriju od ostatka sveta :-)

      Избриши
  2. Анониман26. јун 2013. 18:56

    Ne, nego su scenaristi idioti

    ОдговориИзбриши
  3. Konačno odgovarajuća recenzija za ovaj "masterpiece" od filma za koji kritičari ne štede reči hvale. Zaista sam se zapitao u čemu je problem sa mnom jer nisam primetio ni "majstorsku priču", ni "inteligentno režiran film", ni "jezivu atmosferu" ni preterano "duhovite dijaloge". Sve što sam video u filmu je mnogo dosade i praznog hoda, bezbroj otvorenih mogućnosti u kojem bi to pravcu radnja filma mogla ići a onda "pametna" konstatacija autora filma: a zašto da film uopšte završavamo kada vas uobražene gledaoce nijedan kraj ne bi zadovoljio? Osim što je ovo krađa ideje iz one famozne "kolibe u šumi" plašim se da će posle ovoliko aplauza horor kritičara ovaj meta žanr da se zapati gore od naprimer found footage horora. Ko god ne bude imao novca ili ideja kako da završi film ostaviće sve da visi u vazduhu i smandrljaće završetak jer smo mi gledaoci previše zahtevni a ni u kom slučaju autori filmova nisu antitalenti. A ono zapažanje o "mučnom" odvikavanju od droge stoji; film ovim deluje više kao propaganda narkomanije nego kritika jer je skidanje od droge u filmu prikazano nerealno lako, da je imao WC šolju uz sebe bilo bi još lakše.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako se tvoje 'proricanje' ekspanzije tzv. meta horora ostvari, izbrisaću te sa liste preporuka :-) Uz pomenuti 'Cabin in the Woods' i ovaj, tu ubrajaju i 'Berberian Sound Studio'. Njega sam gledao ali me je toliko smorio da nisam imao volje da se bakćem njime.

      Избриши