петак, 16. август 2013.

The Conjuring (2013)

Prizivanje zla (2013) on IMDb
Godina je 1971. Porodica Perron doseljava se u kuću na farmi i vrlo brzo počinju da se dešavaju neobični događaji koji eskaliraju jezivim terorom. U očajanju, oni se obraćaju istraživačima paranormalnih pojava Edu i Lorraine Warren sa vapajem da im pomognu i istraže njihovu kuću. Warrenovi će otkriti strahovitu istoriju kuće i njenih prethodnih rezidenata, a kako bi zaustavili ovo zlo, oni će morati da ulože sve svoje znanje i duhovnu snagu da savladaju ovu zlokobnu napast koja preti da uništi svakoga ko je umešan u slučaj.
"The Conjuring" je film koji potpisuje James Wan, čovek koji je odgovoran za filmove "Saw", "Dead Silence", "Insidious". Iako ima samo 36 godina, u svoj CV je upakovao veoma dobre i zapažene filmove, pa sigurno spada u kategoriju najplodonosnijih režisera današnjice kada je u pitanju horor žanr. Wan je za svoj novi projekat angažovao ponovo Patricka Wilsona, svog omiljenog glumca, kome je namenio ulogu čuvenog Eda Warrena - najpoznatijeg američkog istraživača paranormalnih pojava i demonologa, protivnici bi rekli šarlatana. Uloga njegove supruge i medijuma Lorraine, poverena je Veri Farmigi, a to nije kraj poznatih i kvalitetnih glumaca koji se pojavljuju ovom filmu jer tu su i Lili Taylor i Ron Livingston u ulogama supružnika Perron.
"The Conjuring" nije imao rasipnički budžet, reč je o solidnih 13 miliona dolara, međutim odličan tajming, kampanja i određeni kvalitet filma doneli su producentima preko 155 miliona dolara zarade širom planete. Wan je nastavio niz filmova u kojima se bavi temom duhova i proganjanja započet filmom "Dead Silence", a kako je angažovan i na nastavku "Insidiousa", on će i dalje raditi na filmovima koji obrađuju ovu tematiku. Očigledno da njemu tako nešto leži, kao i to što ovo nisu klasične priče o duhovima već su obično tu upletene i veštice, pa krajnji rezultat uglavnom bude zadovoljavajući.
Ovaj njegov film je najbolje prihvaćen od kritike i publike, što je svakako uspeh pošto je reč o još jednoj priči o duhovima, a dobri poznavaoci žanra znaju koliko se često snimaju ovakvi filmovi i da je teško podariti nešto novo i spektakularno. Iskreno, "The Conjuring" jeste dobar film, kvalitetniji od ogromnog broja filmova snimljenih u poslednjih 10+ godina, međutim, ne bih se složio da je ne znam koliko opravdano oduševljenje koje ga prati. Gotovo da je reč o kompilaciji nekoliko ostvarenja koja su obeležila žanr (prvo mi na pamet padaju "The Amityville Horror", "Paranormal Activity", možda čak i "Mama"). Činjenica je da je sve to savršeno ukomponovano, ali to da nije u pitanju Bog zna šta novo malko kvari utisak. Kao i završnica koja bi bila mnogo efektnija da je otišla u suprotnom pravcu. Inače, još jedan trivijalan podatak je da su pomenuti istraživači Ed i Lorraine Warren stajali i iza "Amityvilla" koji je njihovo najpozantije istraživanje i koje im je donelo svetsku slavu. Priča koja prati ovaj film, pak, navodno je njihovo najstrašnije i najopasnije iskustvo što bi trebalo da bude poziv gledaocima da pogledaju "The Conjuring".

2 коментара:

  1. Zbilja ne znam čemu fama oko ovog filma, daleko od toga da je film loš ali daleko i od toga da je odličan. Nakon gledanja sam ostao razočaran, valjda sam nakon sveopšteg hypea očekivao barem malo više. Gotovo svaka scena u filmu je već viđena u nekom drugom što je zaista porazno po autore.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je film bio veoma zabavan, nisam očekivao ikakvu dubinu, držao mi je pažnju, likovi su mi bili ubedljivi (možda ćale malo škripi, ali nije bitno), saosećaš sa njima, što bi rekao Ghoul 3+ od 1 do 5. "Kako sam se nadala, dobro sam se udala".

    ОдговориИзбриши