четвртак, 29. август 2013.

The Demented (2013)


"Šest prijatelja sa fakulteta u želji da provedu vikend van grada nalaze se u ogromnoj vikendici jednog od njih. Njihovu zabavu prekida teroristički napad hemijskim oružjem i ubrzo započinje njihova borba za opstanak dok su okruženi lokalnim stanovništvom koje je zaraženo virusom pretvoreno u krvožedne pobesnele zombije."
Ko prati ovaj blog (a i ko je pratio raniji na hororfilmovi.blog.rs) upoznat je da sam ljubitelj filmova koji imaju za temu ili klasičnu zombi infestaciju ili razne varijante svakojakih zaraženih ljudoždera (zombija koji i nisu zombiji). Ipak, ono što svakog fana ovog podžanra ne raduje je ozbiljan pad kvaliteta ovih filmova kao i činjenica da je u pitanju obrađivanje ipak suviše uske teme kojoj se nema mnogo šta dodati novog ili svežeg. Kada se na to doda uglavnom očajan budžet i oslanjanje na CGI efekte, onda ni ne čudi što retko koji film pređe prag i zasluži prelaznu ocenu. Nažalost, čak su se i neki bolje producirani filmovi loše pokazali. Uprkos svemu tome, kad god sam u prilici pogledam neki film o zombijima nadajući se ludo da će se pojaviti nešto u stilu rimejka "Dawn of the Dead", "28 Days Later..." ili Rodriguezovog ludila "Planet Terror".
I pošto je ovde reč o low budget ostvarenju, a po kratkom opisu radnje vidite i sami da ne treba očekivati ništa novo, moram vam potvrditi vaše sumnje - "The Demented" je ispodprosečan film koji na kraju odlazi u nebulozu. Pokušano je da se razviju likovi, ali je to odrađeno traljavo - pre svega reč je o šest mladih, lepih, sportski građenih, akademski obrazovanih ljudi koji ipak odudaraju od normalnih studenata, njihovi odnosi su zamršeni na glupav način, a glavni lik je iritirajući "gospodin Savršeni" koji sem gledalaca najviše nervira svoju devojku. Njegova sudbina ipak nije očekivana i to je jedan mali twist u radnji i možda jedina pozitivna stvar u filmu. Moje zamerke pre svega idu na račun tih zaraženih ljudi, toliko su jadni koliko su normalnog izgleda. Sem toga, scenario pati od brojnih gluposti kao npr. kada crnac skrlja nogu i jedva šepa, a kada ga jure ovi brzi zombiji uspeva da im pobegne. Kako bi povećao napetost režiser se zaigrao sa drmusanjem kamermana što me je nerviralo. A šta tek reći o kraju filma? Slobodno mogu da ga ocenim kao jedan od najbednijih, najglupljih i najbezveznijih u poslednje vreme. Možda zbog te završnice vredi pogledati ovaj film kako biste se čudili da li je moguće da ste tako nešto upravo odgledali ili je neka šala u pitanju. U stvari, možda ipak da ne gubite vreme na tako nešto.

Нема коментара:

Постави коментар