субота, 16. фебруар 2013.

Mama (2013)


A Mother's Love is Forever
Mama (2013) on IMDb
Ne mogu da se setim tačno kada je to bilo, ali negde u vreme kada je kvalitet filmova poslednjih godina počeo da opada, pokušao sam da ispratim, pronađem, otkrijem neke kratke horor filmove. Njih je prilično teško osmisliti i snimiti, jer su autori ograničeni vremenom, a i budžetom, tako da nisam imao neku zabludu da ću naići na Bog zna koliko kvalitetne projekte. Ali, prevario sam se i to žestoko. :-) Naišao sam na malo remek delo Andresa Muschiettija nazvano "Mama". Autor je u tri minuta uspeo da spakuje super napetu atmosferu i njegovo delce izaziva kod gledalaca napetost i nelagodu. 
 
Srećom po Muschiettija, a i horor žanr, njegov trud nije ostao nezapažen na višim instancama, pa je tako čuveni Guilhermo del Toro odigrao značajnu ulogu da ova kratka forma preraste u dugometražni film. On je bio izvršni producent, a Muschiettiju je, tom potpuno nepoznatom filmskom radniku, pružena šansa da zablista na najvišem nivou.

Njemu je poverena režija, dok je ovog puta scenario radio uz pomoć sestre Barbare i malo poznatog Neila Crossa (pisao je uglavnom za neke serije). Rezultat je ispao fantastičan po producente - uložili su 15 miliona dolara, a zarada je (do sada) 64 miliona dolara (izvor: boxofficemojo.com).
 
"Lukas i Anabela su suočeni sa izazovom podizanja i gajenja njegovih bratanica koje su pronađene pet godina posle otmice nakon koje su ostavljene same sebi u šumskoj kolibi. Međutim, pitanje je koliko su one same?"
 
I dok se del Toru i saradnicima smeši brk, sigurno se pitate šta je sa utiscima gledalaca i kritike. E pa, reakcije su uglavnom dobre, a moj glavni utisak je da je "Mama" jedan od boljih horor filmova i to među top 5 od dvehiljadite na ovamo!
 
Muschietti je uspeo najbitnije - da stvori atmosferu koja gledaoca na momente parališe. Sam ambijent je prilično tegoban, a film obiluje napetim scenama i prizorima (pri tom se usuđujem da napišem da je napetost možda preblaga reč, na par mesta zaista sam bio zaplašen). Naravno, da bi horor film bio odličan ili dobar, potrebno je poklapanje mnogih faktora. U "Mami" je sem atmosfere nelagode i napetosti, uspešnog zastrašivanja gledalaca, kvalitetu doprineo i izbor Jessice Chastain da igra ulogu maćehe-pankerke koja ne želi decu (ni svoju a kamo li tuđu), klinke su solidne u svojim ulogama, Javier Botet opet zamaskiran u zastrašujuće čudovište, a jedino je Nikolaj Coster-Waldau ne baš iskorišćen pošto je njegov lik nekako skrajnut.
Ono što će prekaljeni hororfilmofili primetiti je da "Mama" uglavnom nije originalan film - prepoznaće reference iz nekih drugih filmova (Ringu je najupečatljivija asocijacija), a i pred kraj će se već preterati sa nekim scenama zastrašivanja. Sem toga, moram priznati da mi se kraj nije dopao, bio mi je nekako ljigav i očekivan. Ipak, svi ovi nedostaci su zanemarljivi u krajnjoj oceni da je "Mama" napokon film koji horor žanr zaslužuje. Jedino moram da napomenem da ovo svakako nije film za ljubitelje krvoprolića i torture porna, jer ovde krvi praktično ni nema.

2 коментара:

  1. Sad sam baš u bioskopu gledao Ivicu i Maricu (ne pitaj zašto i kako) i videh trailer za Mama. Iskreno, jedva čekam da ga pogledam ali su me iznervirali jer trailer je praktično pokazao šta će se kroz ceo film dešavati. Kreteni prvorazredni. A Ivicu i Maricu lagano možeš da izignorišeš. Van Famke Jansen koja je odlična, sve ostalo je trulo

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман10. март 2013. 15:12

    meni je ovaj film dobar do polovine, a kako počne da se odmotava klupko i da se saznaje ko je "mama", tako film počinje da gubi na kvalitetu, a sam rasplet je smešan i izvučen iz neke dečije bajkice.

    ОдговориИзбриши