He Came As The Caretaker, But This Hotel Had Its Own Guardians - Who'd Been There A Long Time

Isijavanje (1980) on IMDb
 

Romansijer Jack Torrance odlazi na intervju za posao zimskog kućepazitelja izolovanog, starog, ogromnog i prelepog hotela Overlook, planirajući da napiše novu novelu. Tokom intervjua, menadžer hotela mu ispriča kako je prethodni kućepazitelj Grady izgubio razum, masakrirao svoju porodicu i izvršio samoubistvo sačmaricom. Ignorišući tu priču, Jack dovodi svoju ženu Wendy i sina Dannyja. Ispostavlja se da Danny poseduje misterioznu moć koja se zove «The Shining» (Isijavanje) koja mu pokazuje dogadjaje iz prošlosti i budućnosti. Neke od vizija potiču od Tonyja – «dečaka koji živi u Dannyjevim ustima». Kada stignu u hotel, Danny susreće Halloranna, šefa kuhinje, koji poseduje istu moć i koji ga upozorava u vezi hotela i mračne sobe 237. Kako dani prolaze, Danny doživljava vizije prethodnih gostiju i zaposlenih koji su umrli u hotelu pre izvesnog broja godina, dok Jack, u medjuvremenu, počinje da ludi, postajući sve agresivniji, do te tačke da Danny i Wendy postaju ubedjeni da bi Jack mogao da pokuša isto što i Grady – da pobije porodicu.

 
Šta se dobije kada ukrstite Stanleya Kubricka, Stephena Kinga i Jacka Nicholsona? Odgovor svi znate – remek delo! Film koji sam jako davno pogledao, toliko davno da su samo neke scene ostale u sećanju, odavno se našao na mojoj listi «must see» filmova i zaista sam uživao u tih dva sata. Svako od navedene trojice, doprineo je stvaranju fantastičnog filma. Kingova priča (iako on nije bio zadovoljan adaptacijom) je odlična, pa kad tome dodate velemajstorsku režiju i fantastičan izbor lokacije kao i odličnu glumačku postavu u kojoj briljira Jack Nicholson, ali i ostali glumci (pa čak i sedmogodišnji Danny Lloyd), onda nije ni čudo što je film «The Shining» jedan od najupečatljivijih iz svog žanra.
 
Iako ne obiluje strašnim scenama a i u filmu se dešava samo jedno ubistvo, «The Shining» nosi u sebi laku jezu, za koju je odgovorna priča, jer sama pomisao da se nadjete na mestu Wendy ili Dannyja, u zavejanom i zabačenom, ogromnom hotelskom kompleksu, sa problematičnim ocem i duhovima dovoljna je da se osetite nelagodno.
 
Kao i u drugim Kubrickovim filmovima, scenografija se posebno izdvaja. Sve je u tom smislu fenomenalno, od izbora hotela, njegove okoline, ogromnog lavirinta ispred hotela, sobe, hodnici, toaleti, restoran.
 
Kao što sam napisao, nema baš mnogo jezivih scena, tačnije one su uglavnom vezane za Dannyjeve vizije masakriranih bliznakinja, ali jedna je posebno upečatljiva i prema kojoj baba iz filma [Rec] izgleda prijatno.
 
«The Shining» je klasičan primer kako se horor film može snimiti bez čupanja delova tela i preterivanja s kojim se susreću današnji tvorci, on je jednostavno klasik ambijetalnog, gotskog horora, u kome podjednako važnu ulogu igraju i glumci i lokacija, a takodje u sebi ima visok nivo umetnosti. Za sve sladokusce ovaj film se mora naći u beležnici pod stavkom «NE PROPUSTITI NIKAKO».
 
«The Shining» je horor film snimljen 1980. godine u režiji Stanleya Kubricka, zasnovan na istoimenoj noveli Stephena Kinga. Kubrick je na scenariju radio sa novelistom Diane Johnson. Film je startovao sa izmešanim kritikama, ali je komercijalno bio vrlo uspešan kod publike i Warner Brothers je profitirao na njemu. Napr. personal «Variety»-ija je kritikovao Kubricka da je uništio ono što je bilo jezivo u Kingovoj noveli. Ali kao i sa većinom Kubrickovih filmova, kasnije reakcije kritičara su bile daleko bolje.
 
Filmski sajt Rotten Tomatoes, koji sastavlja ocene u širokom rangu, dao je filmu ocenu 86%. Na sajtu IMDB film je ocenjen sa 8.5/10. Stephen King je citiran izjavljujući da iako je Kubrick snimio solidan film sa nezaboravnim likovima, to nije dobra adaptacija njegove novele. On je mislio da su važne teme iz njegove novele, poput raspadanja porodice i opasnosti koje nosi alkoholizam, bile ignorisane. Kubrick je napravio druge promene koje je King omalovažio. Naročito je Kingu smetala glumačka postava, tačnije izbor Nicholsona je smatrao greškom i najavom gledaocima da će njegov lik Jack poludeti (zbog Nicholsonove povezanosti sa likom McMurphyja u filmu «One Flew Over The Cuckoo's Nest»).
 
Aluzije na film «The Shining» su značajne u američkoj narodnoj kulturi, naročito u filmovima, TV programima i drugim vizuelnim medijima, ali i u muzici. Film je mnogo puta parodiran, napr. u epizodi Simpsonovih «Treehouse of Horror V», u segmentu nazvanom «The Shinning» (Sijenje).
 
Postoji nekoliko verzija filma. Nakon premijere i nedelje prikazivanja u punom trajanju (od čak 146 minuta), Kubrick je isekao scenu sa kraja koja se dešava u bolnici. Scena u kojoj Wendy leži u krevetu i razgovara sa gospodinom Ullmanom, čovekom koji je unajmio Jacka na početku filma. On joj u toj sceni objašnjava da nisu pronašli leš njenog supruga, što izaziva nekoliko pitanja i nagoveštaja. Ova scena je zatim fizički uklonjena iz kopija filma i poslata nazad u studio, po naredbi distributera filma. 
Evropska verzija traje 119 minuta zbog Kubrickovog prekrajanja filma u trajanju od 24 minuta, što je pomenuto u prethodnom pasusu. Isečene scene su aludirale na spoljni svet.