четвртак, 8. август 2013.

Frankenstein's Army (2013)

Frankenstein's Army (2013) on IMDb
Bliži se kraj Drugog svetskog rata. Ruska vojska napreduje ka istočnoj Nemačkoj. Crvena armija naslućuje pobedu pa tako na front šalje i specijalizovanu jedinicu koja treba da dokumentuje njen trijumfalni pohod. Upravo ta jedinica nailazi na tajnu nacističku laboratoriju kojom rukovodi poludeli unuk čuvenog doktora Frankenštajna. Njegovi eksperimenti počivaju na doktorovom dnevniku, a glavni cilj je stvaranje uber soldata sklepanih od delova njihovih palih drugova.
"Frankenstein's Army", jedan je od najočekivanijih filmova koje je potpisnik ovog bloga ikada nestrpljivo čekao. Ko prati ovaj blog, uveliko zna da sam ljubitelj smeštanja horora u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, kao da tako veliki ratovi nisu sami po sebi dovoljan užas. U to vreme nije bilo mobilnih telefona što daje posebnu draž, a i natprirodno, okultno, horor fikcija mislim da se savršeno uklapaju u taj ambijent (posebno mislim na nacističku Nemačku i Okultni Rajh).
Sem toga, ovaj film nastao je zahvaljujući Holanđaninu Richardu Raaphorstu, koji je osim režije odgovoran i za scenario uz pomoć saradnika. On je pre nekoliko godina snimio i podario svetu dva trejlera za njegov planirani a nikad realizovani spektakl "Worst Case Scenario" u kome je savremenu Holandiju trebala da očekuje invazija nacističkih zombija (a sve ima i veze sa jednim od najvećih fudbalskih rivaliteta na reprezentativnom nivou pošto je duel Holandije i Nemačke uvek meč visokog rizika).
Srećom pa sam ta dva briljantna klipa sačuvao na HD-u pa eto prilike da ih i sami pogledate i uživate u njima:

Ono što mogu da kažem posle odgledanog filma, "Frankenstein's Army", na žalost, nije u potpunosti ispunio moja previsoka očekivanja. Glavni problem je svakako bilo formirati budžet za ovakav projekat, jer sumnjam da je iko od bogatih snobova želeo da izdvoji novac za ovakav film. To se primećuje u mnogim scenama koje pokušavaju da dočaraju vreme WWII, mada se to dosta solidno zamaskiralo raznim trikovima. Moguće da je budžet uticao i na kasting, pošto nisu svi glumci na nivou, mada je Čeh Karel Roden dosta upečatljiv u ulozi ludog naučnika. Ovde moram da pomenem i svakako težak promašaj da se u prvi plan stavi jedinica ruskih vojnika koja čitav film govori na engleskom. Šteta što nisu imali muda da izguraju ovo do kraja i da angažuju ruske glumce, jer to bi bilo autentično do vrha. Osim ovoga, najveća mana koja ozbiljno srozava ocenu ovom filmu je i izbor da ovo bude found footage film. To jeste ovde opravdano dosta uverljivim tajnim zadatkom postavljenim od Staljina lično, ali na trenutke je drmusanje kamere nepodnošljivo i ubija svaku draž gledanja. naročito što to ide na uštrb najboljeg i najgenijalnijeg segmenta ovog projekta - Frankenštajnovih čudovišta kojih ima dosta, neka od njih su fenomenalna, jer kreativnost je zaista bila na visokom nivou. Koliko se njima želela posvetiti bitna uloga, najbolje govori podatak da je na Facebook stranici ovog filma predstavljeno nekoliko njih na crtežima, pa čak i njihovi nazivi Wall Zombots, Test #35, Razor Teeth, Propellerhead, pregenijalni Mosquito Man, Machete Worker, Burnt Match Man, Eva Zombot. Crteži su sjajni i preporučujem da ispregledate fotografije s te Facebook stranice. Tu možete naći i citate iz dnevnika, i još mnogo zanimljivih fotki. Osim što su ove kreature sjajno realizovane, posebno moram da pohvalim i lokacije kao što su na primer crkva ili Frankenštajnova laboratorija. Da je bila u pitanju ozbiljnija produkcija, da nije reč o found footage filmu i da se malo radilo i na scenariju kako bi se neke očekivane scene izbacile ili poboljšale, ovo bi bio jedan od spektakularnijih filmova. U svakom slučaju, ovaj film morate pogledati ako ništa drugo zbog Frankenštajnovih vojnika.

2 коментара:

  1. Zanimljiv film prvenstveno zbog perioda u kome se dešava i zbog izgleda spodoba. Nažalost, tu se otprilike i završava spisak pozitivnh stvari. Čini mi se da je film morao biti barem malo strašniji a i nekako mi se ne uklapa baš found footage u period II svetskog rata. Mladi Rus nikako da ispusti kameru koja snima widescreen u boji dok beži od nečega što kao da je došlo iz pakla. Pomalo neubedljivo.

    P.S. Pokušaj da pogledaš film Evidence (2013), zanimljivo su uklopljeni žanrovi horora (found footage snimci) i krimi trilera u stilu policijsko-istražiteljskih serija sa TV-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da, slažem se da filmu nedostaje više jeze. Ima tu dosta nedostataka, ali ipak je u globalu zabavan i za film tog budžeta i više nego dobar.
      Videću ovaj Evidence da pogledam kad-tad. Hvala na preporuci ;-)

      Избриши