понедељак, 7. јануар 2013.

Black Christmas (1974)

If this picture doesn't make your skin crawl... it's on TOO TIGHT.

Crni Božić (1974) on IMDb
Za ovo Božićno veče, zbog simbolike odlučio sam da pogledam jedan od najhvaljenijih horor filmova "Black Christmas" iz davne 1974. godine.Laughing 
"Jedno studentsko sestrinstvo teroriše stranac zastrašujućim telefonskim pozivima, nakon čega ih ubija tokom Božićnog raspusta"

Kada su u pitanju stariji filmovi, onda im pristupam sa drugačijeg gledišta, jer ono što je nekada bilo strašno danas predstavlja predmet sprdnje. "Black Christmas" nije preterano strašan, ubistva su prilično jednostavna ili da kažem klasična, jedino egzekucija gospođe Mac odudara donekle od tog standarda. Dobro je preneta atmosfera malog grada, učmalost i nezainteresovanost policije za klasičan slučaj, kako to oni kažu "odlaska devojke kod momka". Margot Kidder je dobro odglumila drsku droljicu, dok se Olivia Hussey odlično snašla u ulozi devojke koju uhodi poremećena osoba. Ono što bih istakao je i to što film ne daje odgovor na pitanje ko je ubica, niti kakva je njegova veza sa dotičnim devojkama. Mada tu se uočava i jedna velika i neverovatna greška, kada na kraju filma Jess ostaje potpuno sama u kući koja je samo minut ranije vrvela od policije i novinara!? A šta tek reći o tome da policija nije ni pretresla celu kuću?
U svakom slučaju, film vredi pogledati zbog solidne glume, dobre priče, atmosfere i zastrašujućih telefonskih poziva, a za ljubitelje slashera ovo je svojevrsna Biblija.

Нема коментара:

Постави коментар