петак, 18. јануар 2013.

The Messengers (2007)

There is evidence to suggest that children are highly susceptible to paranormal phenomena. They see what adults cannot. They believe what adults deny. And they are trying to warn us.
Četvoročlana gradska porodica (otac, majka, kćerka tinejdžerka i sin) zbog puno problema napuštaju Čikago i dolaze u selo u Severnoj Dakoti u pokušaju da započnu bolji život. U svakom slučaju bolji od onog od kog beže, u kom je otac dve godine nezaposlen, a ćerka vrlo problematična.
Kupuju napuštenu seosku kuću sa farmom i trude se da uspeju iako se uočava jasna netrpeljivost koju majka oseća prema kćeri, očigledno zbog nekog ćerkinog greha iz prošlosti sa kojim je povezano i to što njen mlađi brat Ben ne progovara i boluje od autizma. Inače, majku Denise glumi sada već zrela Penelope Ann Miller poznata kao saradnica i ljubav Aleca Baldwina u filmu "The Shadow" iz 1994. godine.

Kako se radnja razvija, sve jasnije vidimo majčino nepoverenje u Jess. Njihovo useljavanje u kuću prate i čudne pojave koje se samo ukazuju najmlađem članu porodice - Benu koji ne može da govori. U medjuvremenu, advokat Colby Price nudi glavi porodice ponudu da otkupi imanje što ovaj odbija jer stvarno želi da uspešno obradi polja suncokreta i zaradi novac. U ovoj sporednoj ulozi advokata se našao William B. Davis poznatiji kao Cigarette Smoking Man iz "Dosijea X". Neobične pojave se sve više pojavljuju a u njih svakako spada i napad vrana na Roya koga spašava slučajni prolaznik, nadničar Burwell. Roy mu u znak zahvalnosti ponudi hranu i smeštaj za pomoć u poslu i isplatu na kraju žetve, što ovaj prihvata.
Do samog kraja film mi je bio veoma dobar! Ambijent ruralne kuće i seoske farme, nesredjena porodica, problematična ćerka, bolestan sinčić stvorili su atmosferu nepoverljivosti i sebičnosti u kojoj roditelji ne primećuju prisustvo nepoželjnih gostiju u kući. Efekti su dosta solidno odradjeni, svakako najneprijatniji doživljaj pružaju duhovi koji se kreću po plafonu, uz nezaobilazni odvratni zvuk koji prati njihovo kretanje. Ipak, sama završnica mi je poprilično pokvarila dobar utisak, jednostavno obrt je prilično bez veze, a daje i odgovor na pitanje ko su duhovi u kući i zašto se nisu smirili do sad. 
Film vredi pogledati, pre svega zbog većeg dela koji je OK odradjen, a i zbog toga da vidite klasičan primer kako dobar film može da se uprska traljavom završnicom što je nažalost dosta čest slučaj u američkim hororima.

Нема коментара:

Постави коментар