недеља, 20. јануар 2013.

Phantasm (1979)

If this one doesn't scare you, you're already dead!
Phantasm (1979) on IMDb

Majk, tinejdžer koji je ostao bez oba roditelja, plaši se da će izgubiti i starijeg brata. On ne može da razdvoji stvarnost od iluzije i proganjaju ga jasne noćne more. Majk dolazi do šokantnog otkrića, kada na sahrani bratovog najboljeg druga, vidi grobara kako sam podiže kovčeg sa lešom i stavlja ga u automobil. Majk odlučuje da istraži i otkrije jezivi svet u kom Visoki čovek (The Tall Man), barata letećim, smrtonosnim, loptastim spravicama i smanjuje leševe na pola i oživljava ih da kao patuljci zombiji budu njegovi robovi. Na groblju koje je centar bizarnih dešavanja, Majk uz pomoć brata Džodija i njegovog prijatelja Redžija pokušava da savlada Visokog čoveka.

«Phantasm» je nisko-budžetni, kultni klasik horor žanra koji je snimljen 1977. godine ali je objavljen tek dve godine kasnije. Don Coscarelli je alfa i omega filma jer je napisao scenario, bio jedan od producenata, režirao ga, radio na fotografiji i editovanju filma. U filmu se pojavljuje «The Tall Man», natprirodni i sadistički grobar koji mrtve pretvara u patuljaste zombije da ispunjavaju njegove naredbe i osvoje svet. «The Tall Man» koristi male leteće, srebrne lopte smrti koje sadrže par smrtonosnih šiljastih sečiva i bušilicu koja uništiva žrtvin mozak. Ovaj original prate i čak 4 nastavka: «Phantasm II», «Phantasm III: Lord of the Dead», «Phantasm IV: Oblivion» i «Phantasm V», koji je još uvek u produkciji. Ipak, svi nastavci su bili slabiji od originala.

Još jedan film iz naftalina našao se na mom repertoaru i ovog puta sam prilično zadovoljan. Film je snimljen sa niskim budžetom, ali to nije uticalo da Don Cascarelli napravi jako dobar film koji je pridobio brojne fanove i uzrokovao brojne nastavke.

Dakle, iako skromnog budžeta, «Phantasm» je klasičan primer dobrih horora iz 70-ih godina, koji verno oslikavaju gotski ambijent, sa jako dobrim izborom scenografije. Sterilna kućerina-grobnica izaziva nelagodnost, kao sama pojava a kad tome još dodate odvratne zvuke, patuljke-zombije i jezivog grobara onda dobijete fantastičan ambijent. Naravno, ne treba izostaviti i scene na groblju, koje upotpunjuju taj klasičan strah od smrti.
Posebno upečatljiv deo filma je glavni negativac – bizarni grobar velike snage tzv. Tall Man, inače vladar iz paralelnog univerzuma, koji namerava da pokori svet.
Sami efekti su dosta dobro zamišljeni, mada krvoproliće je baš siromašno i jedino scena sa smrtonosnom napravom u obliku lopte, zadovoljava neke standarde. Dok na primer, scene borbe sa povećom muvom u koju se pretvorio Tall Man-ov prst deluju prilično komično.
U prednosti filma, ubrojio bih i dobru režiju, kao i zanimljivu priču koju ipak pomalo kvare glavni glumci, naročito Reggie Bannister, koji, neverovatno, glumi i u svim nastavcima.
Da sumiram, «Phantasm» vas neće prestraviti ali ima kvalitet i posebno mi se dopada jer odskače od današnjih horor filmova.

Нема коментара:

Постави коментар