петак, 11. јануар 2013.

The Girl Next Door (2007)

In this town murder became the neighborhood game

The Girl Next Door (2007) on IMDb

Film “The Girl Next Door” je zasnovan na istoimenoj noveli Džeka Kečama (Jack Ketchum) i prikazuje nevidjenu torturu i zlostavljanje tinejdžerke o kojoj se stara njena tetka. U tu okrutnu “igru” uključeni su i njeni maloletni sinovi kao i komšijska deca, medju kojima je i dečak koji svedoči tome ali ne uspeva da prijavi okrutan zločin. Inače, sama novela je labavo bazirana na istinitom dogadjaju, na ubistvu Silvije Likens.

Razmišljao sam da li da ovaj film uopšte postavim na blog, iz razloga što ovo nije klasični horor sa natprirodnim bićima i pojavama ali nije ni slasher, sa manijakom koji ubija gomilu tinejdžera. Ipak, pošto je ljudski mozak i bolesne ideje koje iz njega mogu da izviru, realno strašniji, odlučio sam da ipak postavim moj komentar na ovaj film i da ga svrstam u stvarni, životni užas i horor.

Radnja je u stvari sećanje odraslog Dejvida Morena, na dogadjaj koji je ostavio neizbrisiv trag na njegov život. Sve se odvijalo 50-ih godina XX veka, u učmaloj sredini malog grada, kada u živote klinaca-komšija Dejvida, Vilija, Donija, Vufera i ostalih, ulaze Meg i Suzen, devojčice koje su ostale bez roditelja i o kojima brigu preuzima tetka Rut Čendler.
Njihovo detinjstvo postaje surovo bez roditeljske ljubavi i život dve devojčice postaje pakao kada tetka Rut započne bolesno maltretiranje i jedne i druge. Ono što izdvaja ovaj film je uključivanje njenih sinova u zlostavljanje koji su vršnjaci ili čak i mladji od devojčica, ali pod jakim uticajem poremećene majke postaju prave životinje.
Njihova rodjaka Meg prolazi kroz neverovatne muke i iako se čini da je njena obogaljena sestra Suzen malo poštedjena, do kraja filma dobijamo odgovor zbog čega je tetka Rut uzela Meg na zub. Takodje, u stalno mučenje, ponižavanje, premlaćivanje, seckanje, žigosanje i silovanje uključuju se i ostala deca iz komšiluka, zadojena mržnjom i propovedanjem tetke Rut o prljavštini i zlu koje izbija iz nesrećne devojčice.
Jedini saveznik i nada za spas je Dejvid, koji jedini uvidja da je sve pogrešno i da se otišlo predaleko. 
Da ne bih otkrivao previše, mogu samo da vam preporučim da pogledate film, naravno ako imate jake živce i jak stomak, jer mnoge scene će vas uzdrmati i izazvati uznemirenost. Pohvaliću i glumu, naročito Blanš Bejker koja igra tetku Rut i koja je verno odigrala poremećenu samohranu majku opsednutu moralom a istovremeno i jako grešnu ženu.
Svakako, film ima i druge kvalitete, jer prosto postavlja pitanje dokle idu granice otudjenja medju ljudima kada se ovakve stvari dogadjaju a niko ih ne primećuje. Ovaj film se može svrstati u grupu “obavezno pogledati”. 
Stiven King je za ovaj film izjavio sledeće: 
“Ovo je prvi autentični, šokantni, američki film koji sam pogledao od filma “Henry: Portrait of a Serial Killer”, još pre dvadeset godina. Ako se lako uznemirujete ne bi trebalo da pogledate ovaj film. Ako ste, s druge strane, spremni da pogledate duboko u pakao predrgrađa, ovaj film vas neće razočarati. Ovo je tamna verzija filma “Stand By Me”."

Нема коментара:

Постави коментар