петак, 22. фебруар 2013.

Livide (2011)

 
"Lusin je prvi dan na poslu gerontološke domaćice. Ona posećuje gospođu Žesel, staricu u komi u njenoj ogromnoj, osamljenoj kućerini. Saznajući od svoje mentorke da gospođa Žesel, nekada slavna profesorka baleta, krije negde u kući veliko bogatstvo, Lusi i njeni prijatelji Vilijem i Ben odluče da pretraže vilu nadajući se da će ga pronaći. Potraga za blagom gospođe Žesel dovešće do zastrašujućih natprirodnih događaja koji će promeniti Lusi zauvek."
 
Četiri godine kako su svojim prvencem šokirali horor svet, dvojac Bustillo-Maury vratili su se žanru (i filmu uopšte). Nakon "À l'intérieur" koji mi nije ostao u lepom sećanju, ovi opičeni Francuzi su ponovo tu sa filmom "Livide". Kao i u svom prvencu, jednu od uloga dali su Beatrici Dalle, a ovoj svojevrsnoj muzi namenili su posao i u svom predstojećem filmu "Aux yeux des vivants". Za razliku od "À l'intérieur", teškog torture porna opterećenog glupavim scenarijem, "Livide" je film o nekoj vrsti vampira, na trenutke savršeno morbidan i jeziv, a uglavnom poprilično nedorečen.
Bustillo i Maury definitivno ne snimaju filmove po mom ukusu, mada je "Livide" ostavio bolji utisak na mene, pre svega zbog fantastične režije, kamere i efekata. Oni kojima je njihov prvi film bio odličan, skoro sigurno se "Livide" i njegova umetnička forma neće dopasti. U nekim trenucima film izgleda gotovo odlično - oronula kuća, turobni životi omladine i sivilo francuske socijale, naznake u kojima će se zaplet razvijati - sve to je bilo i više nego solidno upakovano, a dodatno je kvalitet dobijen zbog nekih detalja koji se uklapaju u sve to gotovo savršeno. A onda je došlo do neshvatljivog pada - kao da autori nisu ni znali šta žele pa su na vampire dodali paralelnu dimenziju i brzoplet kraj, pomalo patetičan. Šteta, jer bilo je tu materijala za jedan od najboljih evropskih horor filmova.

Нема коментара:

Постави коментар