петак, 1. фебруар 2013.

The Happening (2008)

We've Sensed It. We've Seen The Signs. Now... It's Happening.

The Happening (2008) on IMDb
 

Počelo je bez jasnog upozorenja. Čini se da je došlo niotkuda. Za svega nekoliko minuta, dolazi do erupcije čudnih, jezivih samoubistava koje izaziva nepoznati uzrok i koji utiče na um u šokantnoj destruktivnosti, u velikim američkim gradovima na severo-istoku zemlje, u misteriozno preciznim granicama. Šta je uzrok ovog iznenadnog, totalnog poremećaja ljudskog ponašanja? Da li je to neka vrsta novih terorističkih napada, eksperiment koji je pošao u pogrešnom pravcu, grozno otrovno oružje ili virus koji se nekontrolisano širi? Da li se prenosi vazduhom, vodom… na koji način?

 

Za nastavnika filadelfijske srednje škole Eliota Mura, najvažnije je da pronadje način da izbegne misteriozni i smrtonosni fenomen. Iako su on i njegova žena Alma u sred bračne krize, oni kreću na put, prvo vozom, a zatim i automobilom, sa Eliotovim prijateljem i kolegom Džulijenom i njegovom osmogodišnjom ćerkicom Džes, u pravcu pensilvanijskih oranica gde se nadaju da će biti izvan domašaja jezivih, sve učestalijih napada. Medjutim, ubrzo shvataju da niko i nigde nije bezbedan. Od ovog zastrašujućeg, nevidljivog ubice ne može se pobeći.  Ipak, kada Eliot počinje da istražuje pravu prirodu ovog fenomena koji preti da ugrozi budućnost ljudskog roda, on otkriva tračak nade da njegova porodica možda i može da izbegne sigurnu smrt.

 

Iznenadni poziv drugara da odemo u bioskop, uticao je da sportsko veče zamenim filmskim. Pošto smo promašili ranije projekcije, morali smo da «ubijemo» preko sat i po vremena do naredne, i imali smo tri filma u izboru: «Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje», «The Happening» ili kako su ga naši distributeri preveli «Pretnja» a čak smo se, zbog velikog broja ženskog sveta, razmišljali da pogledamo «Seks i grad» ali je razum prevladao pa smo izabrali ono što je najbliže horor žanru – «The Happening».

 

Novi film M. Najta Šajamalana, koji je režirao nekoliko dobrih filmova poput «The Sixth sense» i «The Village», solidnih «Unbreakable» i «Signs», bio je pun pogodak, iako je njegov poslednji film «Lady in the Water», bar za mene bio promašaj.

 

Sam film, dosta vuče na dramu dok glavni junaci pokušavaju da izbegnu smrt u iznenadnoj apokalipsi, medjutim u horor žanr ga svrstavaju neke scene koje su ispale fantastične. Uopšte, kod filmova koji se bave temama vezanim za iznenadni smak sveta, opšta paranoja do koje dolazi kada ljudi započnu borbu za opstanak i koja je uzrokovana strahom od smrti, nosi u sebi stravu i užas. U «The Happeningu» je to sjajno ispalo i prikazano je veoma realistično.

 

Film otvaraju spektakularne scene u njujorškom Central parku i njegovoj okolini, a prizori gradjevinskih radnika koji skaču sa gradjevina oduzimaju dah. Na nekoliko mesta u filmu, Šajamalan je kod mene, izazvao stravu, pre svega zbog masovnosti leševa i realnosti kojom je oživeo scene.

 

Plus za film je i jako malo patetike, kojom inače američki filmovi o katastrofalnim nesrećama obiluju. A da je Šajamalan uspeo, dokazuje i jedna od scena sa otudjenom babom, koja živi u sred «pičkinaca» i kod koje likovi pronalaze smeštaj, kada je čitava sala poskočila u svojim sedištima.

 

Jednostavno, «The Happening» je zanimljiv film, koji Vas tera na razmišljanje kad ga odgledate i preporučujem ga.

Нема коментара:

Постави коментар