среда, 13. фебруар 2013.

Rogue (2007)

How Fast Can You Swim?
Užas iz reke (2007) on IMDb
 
Idilično krstarenje divljinom raspada se u teror kada grupu turista počne da proganja masivni krokodil-ljudožder. Pete McKell, cinični američki novinar koji piše o putovanjima, priključuje se grupi različitih putnika na krstarenju rekom kroz vode nacionalnog parka 'Kakadu'. U početku, Pete se sukobljava sa kapetanom i vodjom ture Kate, mladom ženom koja pretpostavlja da je on samo još jedan od ugladjenih likova iz grada u potrazi za brzim uzbudjenjem. Posle nevažnog dana krstareći rekom, Kate je nerado primorana da usmeri njen brodić ka neistraženoj teritoriji. Oni otkrivaju usamljeno jezero ali užas se dogadja kada se njihovo plovilo suočava sa snažnim udarcem koji stiže iz mračnih dubina jezera i počinje da tone. Bez mnogo izbora, ona nasukava brodić na najbliu obalu – obalu malog blatnog ostrva. Sa približavanjem plime i sa samo pola sata dnevne svetlosti, strah zahvata grupu kako shvataju da su zarobljeni na teritoriji zlog krokodila, koji se upravlja samo sopstvenim potrebama da lovi i ubija.
 
 Još jedan film koji se solidno kotira na sajtovima IMDB (ocena 6.7/10) i Rotten tomatoes (72/100 %), ali nije zadovoljio moj ukus. Tačnije, mislim da je film jako skroman i da su ovo za njega previsoke ocene.
 
Ako se pitate zašto, pa ... ima više razloga. Prvo, iako se radi o klasičnom 'animal attack' horor filmu, od većine ostalih iz te grupe se razlikuje nedostatkom adrenalinske akcije, nedostatkom scena koje Vas uzbudjuju kao da ste na samom mestu dogadjaja i da delite sudbinu jadnih turista. Zatim, likovi su takvi, da se čak teško povezujete i sa glavnim protagonistima. Jednostavno, nemate gotovo nikakav stav i prosto Vam je svejedno da li će ikoga krokodilčina pojesti. Neke scene su prilično predvidljive, što ubija svaku draž. 
 

Ipak, da ne bude da samo kudim, film ima i dobrih strana. Pre svega mislim na izbor lokacije, netaknuta divljina nacionalnog parka zaista deluje očaravajuće. Efekti su takodje OK, glavni zloća je dobro odradjen, ogroman je, sa masivnom glavom i strašnim, smrtonosnim čeljustima i dobija svojih 5 minuta kada se pojavljuje u scenama borbe u jazbini.

 

Kada se sve sumira, film je prosek, dakle nije ništa posebno ali nije ni loš. Ako ste ljubitelj horora sa životinjama, pogledajte i ovaj, koji nakon ajkula, barakuda, pirana, afričkih pčela ubica, zmija, lavova, pauka, genetski modifikovanih vrsta itd. na ekran dovodi krokodila...

 

Zanimljivosti:

1. Ovo je australijski horor film koji je režirao Greg Mclean, čovek koji je snimio australijski horor hit 'Wolf Creek'. Film je imao budžet od čak 27 miliona australijskih dolara ili 16,5 miliona evra!!! Medjutim, film je doživeo slom na blagajnama bioskopa. Posle pet nedelja u australijskim bioskopima zaradio je mizernih 1,15 miliona evra, a na premijernom vikendu u SAD, zaradio je razočaravajućih 8000 dolara! 'Rogue' je bio i biće prikazivan u još nekim zemljama ali sigurno nikada neće nadoknaditi uložene milione.

2. Glavni negativac je slanovodni krokodil Crocodylus porosus, inače najveći od svih vrsta krokodila (naraste i do 7 metara). Doktor Adam Britton tvrdi da krokodili iako ima ju jako mali mozak, uče brže i od laboratorijskih pacova.

Нема коментара:

Постави коментар