уторак, 14. јануар 2014.

The Frighteners (1996)

Ko se boji duha još? (1996) on IMDb

Nakon saobraćajne nezgode u kojoj mu gine supruga, Frank Bannister dobija sposobnost da vidi, čuje i razgovara sa duhovima. Bannister napušta posao arhitekte, a nove "veštine" koristi da se sprijatelji s nekoliko dobrih duhova koje angažuje da progone ljude kako bi zaradio novac kao istrebljivač duhova. Međutim, Bannister će uskoro otkriti da jedan zli entitet stoji iza smrti preko trideset ljudi, označavajući buduće žrtve te on počinje borbu sa moćnim protivnikom kako bi ih spasao iako ga i policija juri kao glavnog osumnjičenog.
"The Frighteners" je horor komedija snimljena davne 1996. godine pod palicom Petera Jacksona, jednog od najpoznatijih režisera današnjice. Kao i na većini drugih filmova, Jackson je sarađivao na pisanju scenarija sa svojom suprugom Fran Walsh, a ovo njegovo delo bilo je prvo iz kategorije visokobudžetnih. Tako je tvorac "Bad Taste" (za čije snimanje je imao tek 25000 dolara) i "Braindead" (3 miliona) dobio priliku da ne sputava svoj raskošni talenat i pokaže šta zna i ume u višoj ligi. Rezultat toga je rad na trilogijama "Lord of the Rings" i "Hobbit", rimejku "King Konga" i perverzna zarada ovih filmova.
Jacksonu je budžet od 30 miliona dolara omogućio da se razmahne, ali i da angažuje fantastičnu glumačku ekipu. Predvodio ju je Michael J. Fox na vrhuncu slave i pre povlačenja iz šoubiznisa zbog teške bolesti, a među sporednim likovima svi su na visini zadatka od R. Lee Erneya, Johna Astina, Jake Buseya, Dee Wallace i Trini Alvarado. Šta tek reći o legendarnom Jeffreyju Combsu u ulozi ekscentričnog FBI agenta Dammersa? Zaslužio je "standing ovation", što bi rekli Ameri.
Ponovo se vraćam na budžet, on je Jacksonu omogućio briljantne specijalne efekte i tek ponegde se primeti da je ovaj film snimljen pre neverovatnih 17 godina. Presudnu ulogu imale su kompanije Weta Digital i Weta Workshop, kao i supervizor Richard Taylor koji je nadgledao njihov rad. Sve to je uklopljeno u dinamičnu i zabavnu priču, pa je "The Frighteners" prava horor komedija u kojoj može da uživa cela porodica! Ono što je mene iznenadilo je činjenica da je ovaj film prošao dosta neslavno na bioskopskim blagajnama te je uloženi novac samo povraćen, a zarada je izostala. Iako nije reč o hard core hororu, "The Frighteners" preporučujem svim ljubiteljima žanra.

Нема коментара:

Постави коментар