субота, 18. јануар 2014.

The Last Days on Mars (2013)

Poslednji dani na Marsu (2013) on IMDb

Grupa astronauta istraživača odbrojava poslednje sate misije na Marsu. Uskoro im stiže zamena, a oni jedva čekaju da se posle dugo vremena vrate na Zemlju i završe sakupljanje uzoraka. Međutim, nisu računali na ludog Srbina koji otkriva živi organizam i krijući tu tajnu od ostatka ekipe, povuče potez koji će ugroziti čitavu misiju.
"The Last Days on Mars" ovogodišnji je SF horor film, koji nam stiže iz britansko-irske koprodukcije. Za jedan evropski SF horor film, imao je budžet od sedam miliona funti što je iskorišćeno za solidne efekte za dočaravanje površine crvene planete i angažman poznatih glumaca kao što su Liev Schreiber i Olivia Williams. Kad pominjem glumce, onda ne mogu da zaobiđem Gorana Kostića koji glumi ovog srpskog astronauta Marka Petrovića. Reč je o sarajevskom Srbinu koji je izgradio karijeru glumeći u nekoliko anti-srpskih filmova, a najpoznatiji je svakako po ulozi psihopate s tetovažom na čelu "Umro pre rođenja" u "The Hunting Party". Da li je slučajno baš Srbin kriv za to što se kasnije izdešava ne znam, ali očigledno da ovaj lik bez problema i ikakvih moralnih granica igra ovakve uloge. Realno, trebao je da pita svog agenta da li je taj scenarista pri sebi kad je od svih naroda izabrao baš našeg čoveka da se šetka Marsom. Mada, možda je to s druge strane ostvarenje one čuvene da smo mi Srbi nebeski narod, da se malo našalim.
Uglavnom, kada taj Marko Petrović napravi sranje, i ostali članovi ekspedicije saznaju za vanzemaljsku formu života tj. nekakve gljive, lišajeve ili bakterije (šta već) koje njihove mrtve kolege pretvaraju u neku vrstu zombija i započinje borba za opstanak, kao i borba da se obustavi dolazak zamenske misije kako i njihovi životi ne bi bili ugroženi.
U slobodnom prevodu, dešava se nešto što je već viđeno, borba grupice ljudi na malom, klaustrofobičnom prostoru, otežana mnogim realnim teškoćama specifičnim za obitivanje na toj planeti. "Last Days on the Mars" pokušava da taj šablon razbije dramskim segmentom i raznim moralnim dilemama i obrtima, ali u tome ne uspeva u potpunosti. Jednostavno, moj utisak je da ovo nije ni po čemu značajan film, mada za nekog ko je gledao mnogo manje horor filmova verovatno može biti i solidno ostvarenje. Ipak, ako već neko želi da uživa, a voli ove SF/horor kombinacije, onda svakako uvek treba pre da izabere repriziranje serijala "Alien".

Нема коментара:

Постави коментар