субота, 11. јануар 2014.

Wrong Turn (2003) & Wrong Turn 2: Dead End (2007)

Slobodan dan iskoristio sam za mini filmski maraton i gledanje prva dva dela čudnog serijala "Wrong Turn". Čudnog, jer reč je o serijalu filmova koji je započet još 2003. godine, nakon čega su snimljena četiri nastavka, a iako je kvalitet iz nastavka u nastavak lošiji, izgleda da postoji neka stabilna fan baza kada se i dalje eksploatiše tematika.
Moja želja, na početku, kao nekoga ko voli horor filmove i piše nešto o njima bila je da ispratim mnoge franšize i predstavim ih na blogu. Međutim, osnovni problem je motivisanost gledanja npr. tamo nekog 3 ili 6 dela ako je već jasno da je ideja dostigla stadijum iskorišćavanja do krajnjih granica, a obično su i ti kasniji delovi sve jeftiniji i amaterskiji. Eto, posle gledanja "Wrong Turn" i "Wrong Turn 2: Dead End" zaista ne mogu da nađem motiv da pogledam i tri preostala dela. Ne vredi.

Pogrešno skretanje (2003) on IMDb

"Wrong Turn" snimljen je, dakle, 2003. godine i bio je to solidan projekat pristojnog budžeta od skoro 13 miliona dolara koji je čak uspeo da profitira, do duše ne i da ostvari nekakvu atronomsku zaradu - tek 15 miliona je bio profit. Ovaj film verovatno je bio inspirisan čuvenim "The Hills Have Eyes", a solidan uspeh moguće je da je ubrzao odluku da se Cravenov kultni film rimejkuje. To je bar moja teorija.
Radnja prati Chrisa Flynna koji se vozi u drugi grad na intervju za posao. Zbog nesreće koja uzrokuje blokadu autoputa, on saznaje za alternativni put koji vodi kroz šume Zapadne Virdžinije kako bi na vreme stigao na razgovor. Na tom putu, usled nepažnje, udara u parkirano vozilo i upoznaje petoro prijatelja koji su krenuli na kampovanje. U potrazi za pomoći, oni će naići na kolibu u kojoj žive tri deformisana kanibala nakon čega započinje njihova jeziva i neizvesna trka za izbavljenjem.
Ovaj slasher koji u horor žanr izbacuje kao negativce odvratne, deformisane seljačine iz američke vukojebine koji su produkt incesta, mnogo bolje je prošao kod publike nego kod kritičara. Tako se i u meni sukobljavaju ove dve struje - običan gledalac misli da je reč o solidnoj zabavi, povremeno napetom filmu u kome ima nekoliko gotivnih likova prema kojima oseća empatiju, dok kritičar misli da je "Wrong Turn" film prepun klišea, sa neverovatno glupom završnicom i negativcima koji su superiorni mnogo više nego što je to realno moguće, posebno kada je u pitanju njihov intelekt ili pak fizička neuništivost.
Ono što bih posebno istakao je glumačka postava, jer koliko god da se njihovi likovi kliše, kasting je bio dobar, pa je gledaocu stalo da prežive svi, osim lika Emmanuelle Chriqui kome ne pomaže ni njena egzotična lepota. Harrington i Sisto su standardno simpatični, kao i Eliza Dushku, a u filmu se pojavljuje i meni omiljeni Kevin Zegers koji igra, na žalost, prilično epizodnu ulogu. Sve u svemu, "Wrong Turn" nije epsko delo, ali može se svrstati u kategoriju pogledati jednom u par godina što je uspeh kada se uzme u obzir kakvi su sve promašaji snimljeni od 2000. godine na ovamo.




Pogrešno skretanje 2 - Kraj puta (Video 2007) on IMDb 

I dakle, solidan uspeh prvenca, stvorio je iluziju kako se ova tema američkih tzv. redneka može i dalje iskorišćavati i na njoj mlatiti neka sigurica lova. Tako je četiri godine kasnije nastao "Wrong Turn 2: Dead End" koji je imao tri puta manji budžet, a i tri puta manju zaradu. Iako se prvi deo završio preživljavanjem iritirajućeg smehovrištavca, u ovom nastavku glavni negativci su četvoročlana porodica ovih bandoglavaca - otac, majka i blizanci brat i sestra koji nastavljaju tradiciju incesta. Međutim, autori "dvojke" otišli su dalje, jer po njima je uzrok ovih mutacija zagađenost toksičnim materijama. 
Radnja je fokusirana na TV ekipu nekog simuliranog reality showa "Apokalipsa" koji vodi penzionisani pukovnik Dale Murphy. U tom showu učesnici su pred izazovom da prežive u šumama zapadne Virdžinije, na terenu kojim vlada ova porodica kanibala i zabavni program pretvara se u noćnu moru i surovu borbu na život i smrt.
Ovaj nastavak je krvaviji od prvog dela, pa krv pljušti na sve strane, delovi tela lete kojekude, ali to nikada nije bilo dovoljno za dobar film. Po meni je "WT2: Dead End" očajan film, jer osim glupave radnje i neverovatnih scenarijskih dijaloga, likovi su toliko jadni i neinteresantni da ni njihove autore nije preterano zanimalo da li će se izvući i preživeti. Jedan primer je scena kada zavezani crnac prisustvuje obedu poremećene porodice i vrišti: "Molim vas, pomozite nam! Pustite nas!". Isto za vreme večere, vezana plavuša zavapi: "Ljudi, koji je vaš problem!?" A pred njom sede izdeformisani manijaci, kao da će ostaviti ljudski batak koji glođu i otvoriti joj dušu. Šta tek reći o liku pukovnika Murphyja koji je prava karikatura? Glumačka postava je smešna i žalosna u odnosu na prvenac.
Ono što opterećuje i prvi deo i ozbiljno narušava celu priču je prisutno i u nastavku - ove nakaze terorišu šume zapadne Virdžinije decenijama i stotine nestalih u tako malom pojasu su očigledno nerešiva enigma za američku muriju. Sve u svemu, po mnogo čemu je ovaj nastavak opravdao svoj naziv - pogrešno je skrenuo i završio u ćorsokaku...

2 коментара:

  1. Ja sam stigao do trećeg i nisam planirao dalje. Četvrti imam kao predlog čitaoca pa će to možda nekad da se overi. Pazi, meni je prvi sasvim korektan, drugi je i podnošljiv ali treći je takav da ovaj drugi deluje kao oskarovac. Nezamislivo koliko je to jadan film. Mada kada su ovi deformiteti u pitanju, uvek se setim jedne epizode X-Files i njenog bolesnog završetka. Čini mi se da je ta epizoda dosta bolja od ovih filmova. Takođe rimejk Hills Have Eyes mi je sasvim dobar mada moram da priznam da nisam gledao original. Jesi li gledao to Krejvenovo čedo? Vredi li mu posvetiti pažnju?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, Ažin rimejk "Brda" je veoma dobar, brutalan i napet film. Gledao sam ga pre originala i stvarno je ostavio utisak na mene. A Krejveov film je hvaljen, mada meni se nije dopao.

      Избриши