четвртак, 12. септембар 2013.

Beneath (2013)

Beneath (2013) on IMDb


They're only friends on the surface.
Larry Fessenden, filmski radnik koji iza sebe ima nekoliko, ne preterano uspešnih horor filmova poput 'The Last Winter', 'Wendigo', 'Habit' i 'No Telling', vratio se režiserskom poslu na novom hororu nazvanom 'Beneath'. Ovoga puta, izgleda da je potpuno omanuo i čini se da je ovo njegov najlošiji film.
Reč je o ne preterano ambicioznom projektu pošto je evidentno da scenario nije bio već u startu zahtevan - ispričana je priča o šest srednjoškolaca koji proslavljaju maturiranje na očekivan način:kreću na ekskurziju na tzv. Crno jezero. Organizator puta je lik koji zna da to jezero krije i vrlo mračnu tajnu, no to ga ne sprečava da povede ostalih pet prijatelja na put bez povratka.
Dakle, scenario je ograničio broj likova na šest i jednog potpuno klišeiziranog i nepotrebnog epizodistu - čudnog čiču koji se niotkuda pojavljuje čisto da popuni minute s njegovim generičkim tekstom. Lokacija je jezero, tačnije čamac koji postaje glavna scenografija pošto će ih ogromna mutirana (?) neman iz morskih dubina ostaviti bez vesala i maltretirati do kraja. Budžet potreban za snimanje ovako nečega - praktično beznačajan. 
Iako se neki od mojih kolega koji takođe pišu blogove neće složiti, po meni su likovi na samom početku korektni, koliko god bilo kliše da je po milioniti put grupica tinejdžera topovska hrana za filmskog zlikovca. Međutim, to je i jedini segment ovog filma vredan pažnje, dok je sve ostalo ili ispod proseka ili jednostavno loše.
Ta vodena neman je nekakva mutirana ili praistorijska ribetina sa sto hiljada zuba i ogromnim čeljustima, ima je u dosta scena što je pohvalno. Ipak, o njoj ništa nećete saznati, otkud u tom jezeru, zbog čega i pored urbane legende iko dolazi na to jezero, zašto je niko nije pokušao uloviti i sl. Fessenden je najveću grešku počinio komplikovanjem radnje raznim i brojnim dodacima - ovde nije problem samo čudovište iz dubina koje ih proganja dok se ljuljaju na malenom čamcu, već je ubačena prevara, bolesna konkurencija dva brata, očajni međuljudski odnosi kad nastupi panika, žrtvovanje i još nekoliko sitnijih zaokreta u radnji. Kada sam već pomenuo žrtvovanje, ono ovde deluje tako jadno, likovi nisu ni sat vremena na čamcu u naizgled bezizlaznoj situaciji, a jedan od njih predlaže da izaberu "najslabiju kariku" i žrtvuju je na dobrobit grupe. Pri tom, predlog daje štreber i lik koga bi u 99,9% slučajeva svako izabrao da hrani ribice na dnu jezera.
Sve navedeno čini opštu papazjaniju sa dosta očekivanih scena i puno klišea pa "Beneath" ostavlja vrlo jadan utisak na gledaoca koji se ozbiljno dosađuje i preispituje da li treba da gleda ovo do kraja kad već unapred zna da je propast filma neizbežna.

2 коментара:

  1. Film bi bio prosečan i pored retro izgleda ribe da nisu ubačene "moralne" dileme koje dave gledaoca, ljubomorne rasprave i svađe oko devojke i "mučne" i "uznemirujuće" odluke oko suvišnog tereta kojeg moraju da se reše, kao da su u čamcu mesec dana a ne dva sata. Da ne spominjem scene koje vređaju inteligenciju gledalaca u kojima se likovi ekspresno otarase svega što bi moglo da im pomogne u borbi sa ribom ili da se domognu obale. Vesla su pobacali u vodu za dva minuta kao da su Homer u nekoj epizodi Simpsonovih a ne likovi koji bi trebali biti ozbiljni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je baš bio loš film, kako se bližio kraju raslo je nezadovoljstvo viđenim. Iznenađuje me Fassbender, možda bi mu bolje bilo da se preusmeri u glumačke vode, u onom filmu "Jug Face" nije loš kao glava porodice.

      Избриши