понедељак, 16. септембар 2013.

The Colony (2013)

Kolonija (2013) on IMDb
When the World changes, the rules of survival change with it
"The Colony" je mogao da bude jedan od uspešnijih kanadskih filmskih projekata. Obezbeđen je budžet od 16 miliona dolara, angažovani su pomalo zaboravljeni Bill Paxton i Laurence Fishburn, kao i Kevin Zegers, po mom mišljenju jedna od najvećih nada horor žanra, mladić koji je već snimio gomilu filmova, a koji ne izbegava pojavljivanje u nama omiljenom žanru. 
Ipak, dobro ste pročitali, ovo je MOGAO da bude uspešan projekat, međutim stvoreno je tek gledljivo delo, koje nažalost ne nudi nikakve novitete, tema je prilično prežvakana, a korišćenje CGI efekata prešlo je sve granice ukusa.
Radnja je dakle neoriginalna: čovečanstvo je želelo da kontroliše poludelu klimu pa je izgradilo moćna i kolosalna postrojenja kojim je to i uspelo, sve dok se nisu sva odredom - pokvarila. To je izazvalo novo ledeno doba, glad i izumiranje. Na planeti je ostalo tek nekoliko podzemnih skloništa u kojima obitavaju preživeli čije brojno stanje smanjuje grip. U jednom takvom skloništu, koje uspeva da opstane proizvodnjom semena biljaka nalaze se naši glavni junaci koje muče uobičajene muke, sve dok ne dobiju S.O.S. poziv iz najbliže ispostave. Njihova izvidnica odlazi tamo i suočava se sa opasnošću većom od prirode - kanibalima koji ih prate nazad do skloništa.
Ono što je za pohvalu je izbor lokacija za snimanje, reč je o nekadašnjim postrojenjima NORAD-a što radnji daje autentičnost. Međutim, mnogo drugih stvari ne štima - previše je klišea u radnji. Ovi kanibali više liče na nekakve zombije, brzi su, veoma izdržljivi i snažni, a istakao bih i izbor Drua Viervegera za vođu ove brutalne grupe kao dobar, jer njegova specifična pojava mu obezbeđuje dosta sličnih uloga i dečko ima popriličan broj snimljenih horora kao epizodista. E sad, ovakav tip negativaca ne znam da li je dobra ili loša strana, lično više bih voleo da je reč o pravim zombijima ili pravim kanibalima koji govore, a ne da se izgubili moć govora i samo jurcaju za hranom.
Ovo je fino upakovan film, ne preterano originalan i sa podosta mana (između ostalog i slabo iskorišćeni Fishburn a naročito Paxton), ali treba mu dati priliku, jer kakva se sve smeća snimaju ne vidim zašto "The Colony" ne bi dobio šansu, bar za jedno gledanje.

2 коментара:

  1. Apsolutno tačna ocena filma od prvog do poslednjeg slova. Ipak, film mi je bio izuzetno zanimljiv zbog jednostavne priče i odličnog snežnog ambijenta pa sam ga pogledao dva puta u kratkom roku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, kažem da je fino upakovan film. Verovatno ću ga reprizirati kada padne prvi sneg, bilo mi je malo neprirodno da ga gledam na 40 stepeni :-)

      Избриши