среда, 26. јун 2013.

Night of the Demon (1957)

Night of the Demon (1957) on IMDb




"Night of the Demon" je britanski horor film iz 1957. godine koji je režirao Jacques Tourner. Reč je o čoveku koji je imao plodnu karijeru u horor žanru i čija su ostavština filmovi "Cat People", "I Walked with Zombie", "The Leopard Man", "The Comedy of Terrors" i mnogi drugi, ali manje uspešni od nabrojanih. Tourner je ostao upamćen pre svega po niskobudžetnim filmovima koje je snimao za nekadašnjeg produkcijskog giganta RKO Pictures. "Night of the Demon" smatra se njegovim najboljim filmom, a on je zasnovan na priči M.R. Jamesa "Casting the Runes". Ono što je obeležilo snimanje ovog filma je sukob ideja između producenta Hala E. Chestera, s jedne strane, i Tournera i scenarista Bennetta, s druge. Njih dvojica protivili su se prikazu demona iz priče, međutim Chester je izašao kao pobednik. U Sjedinjenim državama, ovaj film je prikazan skraćen i pod alternativnim nazivom "Curse of the Demon". Čuveni režiser Martin Scorsese izjavio je da je "Night of the Demon" među 11 najstrašnijih horor filmova svih vremena.
Skeptični dr Holden stiže u London kako bi prisustvovao paranormalnom simpozijumu psihologa sa namerom da raskrinka vođu satanističkog kulta Juliana Karswella. Holden nimalo ne veruje u Karswellovu moć, međutim, ovaj mu potura pergament ispisan runama koji bi mogao da bude smrtonosno prokletstvo. Malo po malo, Holden postaje svesniji Karswellovih moći i shvata da jedini spas leži u vraćanju pergamenta Karswellu.

Kao i uvek, pre gledanja filma iz perioda pre sedamdesetih godina prošlog veka, pripremim se na činjenicu da se poimanje strave i užasa iz tih vremena i danas drastično promenilo, nažalost, u korist novijeg doba. Uz svakodnevno bombardovanje crnom hronikom, naša otupljena čula nerealno je da zastraši film poput "Night of the Demon". Zbog toga, glavni akcenat u analizi treba staviti na priču, režiju, glumu, atmosferičnost i sl. detalje. 
Ovaj film odlikuje zanimljiva priča o skeptičnom psihologu koji postepeno postaje svestan da nije baš u pravu kada sumnja u postojanje iskonskog zla. Brojne misteriozne pojave će ga uveriti da nije reč o šarlatanu već pravom satanisti koji se igra veoma moćnim stvarima. U ulozi ozloglašenog Juliana Karswella odlično se snašao Niall MacGinnis. Osim zanimljive priče i zadovoljavajuće glume, istakao bih i scene pojavljivanja demona. Zaista deluju impresivno, pa čak i zastrašujuće uz veoma dobro pogođenu atmosferu koju prati odgovarajuća zvučna podloga. Jedino je sam taj demon bezvezno odrađen, bar gledano iz današnje perspektive, jer više liči na godzilu nego na demona. U svakom slučaju, "Night of the Demon" je sasvim solidan film, svakako nezaobilazan za istinske hororfile, dok modernim ljubiteljima horora teško da će biti zanimljiv. 

2 коментара:

  1. Poslije bas duge potrage za ovim britanskim po mnogima hvaljenim hororom, sam skoro dosao u prilici napokon da ga odgledam. Slazem se da su specijalni efekti blago receno bezvezni, ali to po meni nije ni za trenutak unistilo ni privlacnost, a ni jezu ovog filma! Film nam i pored svega pruza neke nevjerovatne i nezaboravne scene.
    Kada se Karswell poigrava sa svojim satanistickim trikovima na djecjem rodjendanu, medju gomilom odusevljenih klinja i to jos u odjelu klovna, usporavate disanje, sirite zenice i stezete naslon fotelje!!! NEZABORAVNO!!!
    Po mene kultni film i obavezno stivo za svakog ljubitelja horora! Uostalom i na IMDb ima vrlo visoku ocjenu, sto je rjetkost kad se spoje godina nastanka i zanr!?!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, u pravu si za visoku ocenu, mada ima još filmova snimljenih pre 40+ godina koji se kotiraju visoko na tom sajtu. Činjenica je da je 'Night of the Demon' kvalitetan film, super je ta ideja o psihologu skeptiku koji malo po malo shvata da 'tamo ima nečega'. Ponavljam da su mi scene s dimom, koje najavljuju demona vrhunski odrađene i da baš deluju jezivo uz onu muzičku podlogu.

      Избриши