недеља, 9. јун 2013.

Silver Bullet (1985)

Silver Bullet (1985) on IMDb

Učmali gradić Tarker's Mill bio je vrlo mirno mesto, gde se nikada ništa ne dešava. Sve dok jedne noći nisu počela ubistva. Građani su uvereni da je reč o manijakalnom ubici. Međutim, desetogodišnji paraplegičar Marty veruje da ubica uopšte nije čovek već vukodlak!
Ovo je ukratko radnja filma 'Silver Bullet', ekranizacije još jedne novele čuvenog Stephena Kinga. Reč je o 'Cycle of the Werewolf' koja je izdata 1983. godine. Na žalost, knjigu nisam imao prilike da pročitam, ali razni izvori na netu navode da postoje brojne razlike između tog rukopisa i scenarija, mada se 'Silver Bullet' uglavnom adekvatno oslanja na tu novelu.
 
Film je imao za to vreme izuzetan budžet od 7 miliona dolara, doživeo je solidan uspeh na bioskopskim blagajnama u SAD i širom sveta, a pokupio je mešane kritike. 'Silver Bullet' je režirao Daniel Attias čovek koji je kasnije režirao isključivo televizijske serije, a ovo mu je u CV-ju ostao jedini dugometražni film. Što se tiče glumaca, izbor je bio pravi. Posebno kada je reč o pokojnom Corey Haimu i Garyju Buseyu - njihov odnos sestrića i ujaka je prikazan gotovo pa idealno, kakav i treba da bude. Mislim da je ovo čak Buseyeva najbolja uloga koju je ostvario.
Moj utisak je da je scenario na mnogim mestima zaslužio korekcije, pre svega zbog toga što se taj vukodlak u čitavu priču ubacuje iznebuha, bez ikakvih naznaka zbog čega baš taj lik i na koji način je zakačio ovo prokletstvo. Sem toga, tako brutalna i krvava ubistva u nekom mestu veličine Mionice, sigurno bi dovela u grad ozbiljnije istražne organe od lokalnih nesposobnjakovića, a da ne pričam o ležernosti koju stanovništvo pokazuje. Sve navedeno i klasični, očekivani happy end su najveći nedostaci filma.
Kada je reč o horor filmovima koji obrađuju temu vukodlaka, oni i nisu česti u žanru, a da ne pričamo o tome koliko su bili uspešni. 'An American Werewolf in London', 'Wolfen', 'Ginger Snaps' i 'The Howling' su svakako svetli primeri dobrih i zanimljivih filmova ove tematike, a poslednjih godina su im se pridružili 'Dog Soldiers' i donekle 'Underworld' franšiza (mada ovo pominjem pre svega zbog efekata na izgledu ovih bića). A promašaja je bilo podosta kao što su veliki projekat 'Wolfman', 'Red Riding Hood', 'Skinwalkers' ili 'Werewolf: The Beast Among Us'. Po svemu viđenom, 'Silver Bullet' je na nekoj granici između ove dve kategorije, mada više naginje ka boljim ostvarenjima, posebno što su upravo efekti maske solidni, jer u to vreme nije postojao CGI. 
Za kraj, pogledajte najbolje filmske transformacije čoveka u vukodlaka:





Нема коментара:

Постави коментар