среда, 24. јул 2013.

Tourist Trap (1979)

Tourist Trap (1979) on IMDb
Every year young people disappear!
Režiser i scenarista David Schmoeller snimio je 1979. godine film po imenu 'Tourist Trap'. Za neupućene to je sleng za znakove pored puta koji prizivaju da se poseti neka lokalna atrakcija u nekakvoj vukojebini i lokalnom stanovništvu tutne koji dinar. Radnja prati grupicu mladih prijatelja koju privuče jedan takav znak koji najavljuje muzej, misleći da je njihov prijatelj završio tamo tražeći vulkanizera. Međutim, vlasnik muzeja i čitavog 'kompleksa' je poremećeni ubica koji ima moć kontrole lutaka iz muzeja.
Uloga vlasnika dodeljena je Chucku Connorsu, čoveku koji je glumio uglavnom u vesternima, mada u svojoj biografiji ima i ulogu u kultnom filmu 'Soylent Green'. Još jedna zanimljivost je da je ovom režiseru klasić Jodorowsky, a mentor im je bio slavni Buñuel. Ipak, za razliku od klasića, Schmoeller nije ostvario ni približno uspešnu karijeru. Konačno, Robert A. Burns, koji je sarađivao sa Tobe Hooperom na klasiku 'The Texas Chainsaw Massacre', odgovoran je za specijalne efekte na ovom filmu.
'Tourist Trap', u globalu, nije preterano zanimljiv film. Imamo potrošnu robu, tj. grupu prijatelja koja zaluta na izolovano imanje i postaje žrtva poremećenog starca, u filmu ima podosta praznih minuta i humora koji neki hvale, a ja osporavam. Ipak, neke scene čine ovaj film nezaobilaznim za istinske ljubitelje horora. Na primer, Stephen King je ishvalio film ističući jezivu atmosferu, posebno kada lutke iz muzeja počnu da se kreću i ožive. Te scene su filmu obezbedile malu grupu vernih fanova. I zaista, sam početak filma kada jedan od ovih turista zaluta na ovo trošno i napušteno imanje, kao i scena u podrumu pri kraju gde glavnu junakinju pokušava da spasi momak su zaista mnogo kvalitetniji od ostatka i ostaće u pamćenju gledalaca. A šta tek reći o muzičkoj podlozi? Radio ju je Italijan Pino Donaggio i da je tako nazovem, 'Muzička tema lutaka' je zaista impresivno neprijatna:
http://www.youtube.com/watch?v=HVi6C0eh1Nw

Нема коментара:

Постави коментар