уторак, 9. јул 2013.

Tremors (1990)

They say there's nothing new under the sun. But under the ground...
Tremors (1990) on IMDb
Stanovnici jednog gradića u zabiti postepeno postaju svesni čudnih bića koja žive pod zemljom i ubijaju njihove komšije jednog po jednog. Ono što ih zbunjuje su pitanja kakva su to bića i odakle dolaze? Istovremeno, u okolini gradića jedna seizmološkinja vrši istraživanja i registruje velika podrhtavanja tla koja su posledica kretanja opasnih stvorenja koja iskaču bez upozorenja. Lokalni žitelji, zarobljeni u svom odsečenom gradiću, moraju sami da nađu izlaz iz bezizlazne situacije i obračunaju se sa moćnim neprijateljem.
"Tremors" je horor komedija iz 1990. godine o grupi ljudi u gradiću u Nevadi koji se bore sa podzemnim crvolikim stvorenjima koja su nazvana graboidi. Posle velikog uspeha ovog filma usledili su nastavci "Tremors 2: Aftershocks" i "Tremors 3: Back to Perfection", jedan prequel "Tremors 4: The Legend Begins" i televizijska serija "Tremors: The Series". Takođe, u novembru 2008. godine pomenuto je da bi mogao biti snimljen još jedan nastavak "Tremors: The Thunder From Down Under".
Možda ne mogu da tvrdim sa 100%-nom sigurnošću, ali ovaj kultni film je svakako jedan od najboljih iz kategorije monster movies. Kao takav, ima brojne kvalitete. Priča je zabavna i otkačena (gradić ima 14 stanovnika i jedan jedini put ka civilizaciji koji pametni graboidi blokiraju), sa skupinom čudnih, ali dragih likova. Sam gradić "Bogu iza nogu" je realno prikazan, sa učmalom i monotonom atmosferom, ali i žiteljima koji se složno udružuju protiv moćnijeg protivnika. 
Kada započne akcija, tj. kada stanovnici postanu svesni graboida, ona ne prestaje do samog kraja. Radnja je veoma dinamična, što je veliki plus, kao i duhovit scenario. Takođe, posebno treba pomenuti i graboide. Te zloće nalik džinovskim crvima, kojima iz ogromnih usta izlaze nekakve zmijolike kreature, su odlično zamišljeni, a i realizovani. Efekti su sasvim korektni, a graboidi (o kojima više možete pročitati ovde, jer su u nastavcima detaljnije objašnjeni) su pored snage i brzine i dosta inteligentna stvorenja što stvara dodatni problem junacima filma. 
"Tremors" je jednostavno kultan film koji toplo preporučujem, naročito ako ste ljubitelji dobre akcije.

Нема коментара:

Постави коментар