среда, 10. јул 2013.

Evil Dead (2013)

Evil Dead (2013) on IMDb

Šmrc... Pogledao sam reboot prekultnog 'Evil Dead' i šmrc... Ne mogu da verujem da se radi o ovakvom promašaju. Oni koji i ne prate toliko filmove, verovatno se pitaju 'Do vraga, šta je sad pa reboot!?'. E pa to vam je nešto kao rimejk, a nije rimejk. Eto, tako to Ameri definišu. Ovaj reboot je pompezno najavljivan, iza njega su stali ljudi koji su glavni i odgovorni za 'Evil Dead' trilogiju: idejni tvorac i alfa i omega Sam Raimi, čovek koji je odglumio legendarnog Asha Bruce 'The Chin' Campbell i producent trilogije Robert G. Tapert. Ta trojka omogućila je budžet od 17 miliona dolara što je u poređenju sa 300-400 hiljada dolara koje su imali za prvi film 'The Evil Dead' ili 3,5 miliona za 'Evil Dead II' bila odlična polazna osnova. Mada, verovali ili ne, treći film iz trilogije 'Army of Darkness' imao je davne 1992. godine budžet od 13 miliona dolara.
Ova ekipa saradnika, pre svih Raimi, poverila je režisersku palicu Fede Alvarezu, čoveku koji je debitovao na dugometražnom filmu, a preporučio se kratkim filmićem 'Ataque de Pánico!'. Čak je i dobitnica Oskara Diablo Cody imala ulogu revizora scenarija. Rezultat svega - poharane blagajne svetskih bioskopa, jer je prodato karata u vrednosti skoro 100 miliona dolara. No, da li je baš sve u ciframa?
Radnja je manje-više jako slična originalnoj: pet prijatelja stiže u zabačenu kolibu-vikendicu kako bi jednu od njih podvrgli tzv. hladnoj ćurki. U podrumu kolibe, oni pronalaze tajanstvenu knjigu, a znatiželjnim i neopreznim izricanjem magičnih reči prizivaju demone koji nastanjuju okolnu šumu. Zlo ih zaposeda sve dok jedno od njih ne preostane u borbi za opstanak. U stvari, dodati su neki detalji u priču, ali kao što sam i sumnjao snimiti film u kome nema Asha Williamsa je blasfemija najgore vrste. Jedan od najvećih antiheroja filma je nešto što je obeležilo 'Evil Dead' trilogiju, posebno što ga je na svoj način dočarao Campbell, a sada tako legendarnog lika ni nema među likovima i praznina je očigledna.
Možda neko ko nije ni čuo ili ko nije ni gledao 'The Evil Dead' ili 'Evil Dead II', može da bude zadovoljan i oduševljen ovim rebootom, ali ja sam neprestano povlačio paralele, jer to je bilo jače od mene i moje volje. Sem Ashovog odsustva, istakao bih da je ovaj film potpuno lišen humora koji je odlikovao trilogiju, možda ima samo jednu pamtljiviju scenu i to na samom kraju, nafilovan je američkom patetikom, a i happy end nije nešto što je donelo plus u mom sudu. Sve to u globalu je po mom mišljenju oduzelo dušu 'Evil Dead' kultu i mislim da je film prilično oskrnavio celu tu priču. Opet, ograđujem se da onima koji nisu ni bili fanovi trilogije ili nisu nikad ni čuli za nju, ovo može biti otkrovenje. 

Нема коментара:

Постави коментар