петак, 12. јул 2013.

Darkness Falls (2003)

Darkness Falls (2003) on IMDb

Evil rises.

U gradiću Darkness Falls živela je usedelica koja je obožavala decu i davala im zlatnik kad god bi im ispao mlečni zub. Prozvali su je Vila Zubić i deca su, takođe, nju obožavala. Posle požara, koji je jedva preživela s teškim opekotinama, dvoje dece je nestalo i meštani su je optužili za njihov nestanak, osudili po kratkom postupku, vešali i spalili. Ipak, ona je stigla da pre nego što izdahne izrekne strašnu kletvu kojom 150 godina teroriše decu. Njen jedini protivnik je jedini dečak, sada odrastao mladić, koji je preživeo njen napad.
Eto, već na osnovu ovog uvoda možete formirati približnu sliku o kakvom filmu se radi. Nedostatak svežih ideja, oterao je Amerikance u obrađivanje teme u kojoj je glavna rola poverena zloj Vili Zubić (!?). Verovali ili ne, ali to nije jedini horor film koji se bavi ovom, prema američkom verovanju dobrom biću. Tri godine kasnije snimljen je slab film neoriginalnog naziva 'The Tooth Fairy', a 2010. i 'Don't Be Afraid of Dark' sa Katie Holmes i Guy Pierceom koji je po mišljenju vašeg blogera prilično razočarenje. A gledao sam ga svojevremeno u bioskopu i ni to mu nije pomoglo da ostavi bolji utisak.
No, vratimo se filmu 'Darkness Falls'. Reč je o filmu koji je imao solidan budžet od 11 miliona dolara, a čak je i na bioskopskim blagajnama prošao i više nego dobro - zarada je bila preko 35 miliona dolara. Mogu da kažem da su producenti imali mnogo više sreće nego pameti. Kritičari su sahranili ovaj film i to redom. Razloga je sigurno mnogo i uglavnom su svi na mestu. 'Darkness Falls' obrađuje meni nezanimljivu temu, no to nije glavna zamerka, jer film je u većem delu gledljiv, međutim scenario je toliko nelogičan i pun klišea da se tako nešto retko viđa. Svi oni detalji koji stvaraju globalni utisak su maltene u konstantnoj koliziji, tako da i ono malo strašnijih scena i dobrih elemenata gube svaki smisao. To međutim nije zaustavilo režisera Jonathana Liebesmana, pa je ovaj kasnije napredovao u službi što potvrđuje njegov CV: 'The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning', 'Battle Los Angeles', 'Wrath of the Titans', ali je zato scenarista John Fasano ostao zakovan za pisanje scenarija loših TV filmova i serija.




2 коментара:

  1. Najveći problem ovog filma je što je priča užasno nelogična jer po njoj bi na kraju svako trebao biti žrtva te spodobe. Iako je film teško đubre, meni se dopao početak i ona scena kada spodoba puže po zidu a klinac preplašen gleda iz kupatila. Van toga, sve ostalo je blagi užas.

    ОдговориИзбриши
  2. lepo ja kažem da su producenti imali više sreće nego pameti, pošto su na ovakvom promačaju lepo zaradili. reklama bato!

    ОдговориИзбриши